Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Nový koprodukční film ČT Alois Nebel na MFF Benátky 2011

28. 7. 2011

Koprodukční film České televize Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka triumfuje na prestižním filmovém festivalu v Benátkách ještě před premiérou v našich kinech. Snímek jako první v české kinematografii využívá rotoskopii.

Nový film Alois Nebel si do svého hlavního programu vybral 68. MFF v italských Benátkách (31. srpna – 10. září). Filmová adaptace komiksového příběhu, kterou natočil režisér Tomáš Luňák, tak boduje na mezinárodní scéně, a to ještě před premiérou v českých kinech 29. září 2011.

„Jsme velmi poctěni, že se světová premiéra odehraje na festivalu s takovou tradicí, jakou Benátky mají. Po našich předchozích filmech Venkovský učitel a Návrat idiota (natočených v koprodukci České televize), jež byly na festivalu v Benátkách uvedeny ve vedlejších sekcích, je Alois Nebel prvním filmem naší producentské společnosti Negativ vybraným přímo do hlavního programu benátského festivalu,“ raduje se Pavel Strnad, producent filmu, který vznikl mezinárodní koprodukci společností Negativ, Česká televize, UPP, Soundsquare, slovenské společnosti Tobogang a německé Pallas Film.

Mezinárodní filmový – tzv. „áčkový“ – festival v Benátkách zahájí snímek The Ides of March v režii George Clooneyho. Ve svém hlavním programu festival uvede například nový film Stevena Soderbergha, thriller Contagion, světovou premiéru hraného dokumentu Wilde Salome, slavného herce a v tomto případě i režiséra Al Pacina, jehož ocení i zvláštní cenou festivalu.

Alois Nebel spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra 99 byl uveden jako první komiksový román v moderní české historii. V roce 2003 vyšla kniha Bílý Potok a po jejím úspěchu další díly – Hlavní nádraží a Zlaté Hory. Komiks vyšel také v Německu a Polsku. K realizaci filmu použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii unikátní technologii rotoskopii, která kombinuje hraný a kreslený film. Nejprve tak tvůrci film natočili jako klasický hraný film s herci, poté byly scény natočené v reálu po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány.

Více o filmu na webu: www.aloisnebel.cz

Příběh filmu začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Jako výpravčí tu slouží Alois Nebel (Miroslav Krobot). Tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po druhé světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou. Výhybkář Wachek (Leoš Noha) se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden). Překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince. Přijde i o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy. Na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Alois Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor. Chce se znovu setkat s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovést do konce. V dalších rolích se ve filmu objeví Marek Daniel, Ondřej Malý, Simona Babčáková a Ivan Trojan.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

  • Animace na Dvojce: Šílení v pátek 2. září

    1. 9. 2011

    Festivalovými vavříny ověnčená alegorie současného světa ve fantaskním obraze režiséra Jana Švankmajera na motivy povídek E. A. Poea. Film Šílení v pátek 2. 9. od 21:55 hodin na ČT2.

  • Letní úspěchy koprodukčních filmů ČT na zahraničních festivalech

    30. 8. 2011

    Koprodukční filmy České televize se rozletěly do světa a jsou v něm úspěšné: tuto neděli získal hraný dokument Nickyho rodina diváckou cenu v Montrealu, filmové drama Lidice bylo nominováno na Evropské filmové ceny, novátorský Alois Nebel bude promítán na prestižním filmovém festivalu v Benátkách a míří do Toronta.

  • Cinematerapie, jedinečná a objevná – 17. 8. na ČT2

    16. 8. 2011

    Když se kamera promění ve zpovědnici a casting v terapii. Cinematerapii na pomezí hraného filmu, dokumentu a reality show v režii Ivana Vojnára – koprodukční distribuční dokument České televize – uvede v premiéře Dvojka 17. 8. od 22:20 hod.

  • Nový koprodukční film ČT Alois Nebel na MFF Benátky 2011

    28. 7. 2011

    Koprodukční film České televize Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka triumfuje na prestižním filmovém festivalu v Benátkách ještě před premiérou v našich kinech. Snímek jako první v české kinematografii využívá rotoskopii.

  • Zahraniční ocenění koprodukčního dokumentu ČT Nickyho rodina

    18. 7. 2011

    Cenu Fóra pro uchování audiovizuální paměti získal snímek režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina na 28. ročníku Jeruzalémského filmového festivalu v Izraeli.

  • ČT2: český dokument desetiletí Auto*Mat – 14. 7.

    12. 7. 2011

    Ovládáme město, nebo město ovládá nás? Stáváme se automaty? Je pražský primátor spíše cyklista nebo populista? Inspirující, emotivní a vtipný dokument režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně. Premiéra na Dvojce ve čtvrtek 14. 7. ve 20:00 hodin.

  • Ocenění koprodukčních filmů České televize na MFF Karlovy Vary

    11. 7. 2011

    Na letošním 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který proběhl ve dnech 1. až 9. července 2011, byly oceněny celovečerní koprodukční filmy České televize Cigán a Nickyho rodina a získaly následující ceny:

  • Česká televize – hlavní mediální partner 46. ročníku MFF Karlovy Vary

    29. 6. 2011

    Česká televize je i letos hlavním mediálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož 46. ročník proběhne od 1. do 9. července 2011.

  • ČT2: Katka – strhující dokument o zápasu s drogovou závislostí

    28. 6. 2011

    Ojedinělý snímek Heleny Třeštíkové Katka je nejsledovanějším dokumentem českých kin a získal mnoho domácích a zahraničních ocenění. Přináší šokující i dojemnou výpověď o třinácti letech narkomanky Katky, jejích vzestupech, zápasech s drogou, se životem, se sebou. Sleduje boj mladé ženy o znovuzískání sebeúcty a uplatnění v každodenním životě. Televizní premiéra koprodukčního filmu ČT uvede Dvojka ve čtvrtek 30. června od 20:05 hodin.

  • Výrazné ocenění původní televizní a koprodukční filmové tvorby ČT

    20. 6. 2011

    Zlatý prim (hlavní cena festivalu), Mladý prim (hlavní cena sekce Studentský smích), Cena FITES za nejlepší scénář, Cena za nejlepší ženský herecký výkon a Cena za nejlepší režii pro původní televizní povídkový film Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková, Zlatý prim pro koprodukční film ČT Fimfárum do třetice všeho dobrého, Mladý prim a Cena Zdeňka Podskalského pro koprodukční film ČT Občanský průkaz na 33. ročníku Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu v Novém Městě nad Metují (11. – 18. června 2011).

 [ 251 - 260 ]  [ 261 - 270 ]  [ 271 - 280 ]  [ 281 - 290 ]  [ 291 - 300 ]