Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Hlídač č. 47 s K. Rodenem, L. Siposovou a V. Dlouhým na ČT1

8. 9. 2010

Distribuční film České televize, oceněný doma a v zahraničí, režiséra Filipa Renče uvede v televizní premiéře ČT1 v neděli 12. září od 20:00 hodin.

Je po válce a vojenský vysloužilec z haličské fronty Josef Douša (Karel Roden) odchází se svou ženou Františkou (Lucia Siposova) do drážního domku v Krušných horách, aby začal civilní a snad i šťastnější život. Cesta však není příjemná, hustě sněží a vojáka pronásledují stíny minulosti, od nichž se nedokáže oprostit. V barvitých snech spojených s halucinacemi prožívá znovu hrůzné zážitky z fronty, s bolestnými výčitkami se mu však zjevuje i bývalá láska Anička, sestra jeho současné ženy. Doušovu tragédii předznamenává hned v úvodu příběhu záchrana mladého muže, který mu svede manželku. Příběh pak připomíná antické drama: hlavního hrdinu dohání osud, před kterým chtěl uniknout. Douša stále tápe a neumí si se svým životem poradit. Navíc dočasně ztrácí sluch a okolí ho vnímá jen jako loutku, jako pasivní objekt dění, který už není schopen ve svůj prospěch nic ovlivnit. Na Doušově indispozici se chce přiživit i kostelník (Vladimír Dlouhý), kterému neunikne intimní vztah jeho ženy s hrobníkem Ferdou (Václav Jiráček). Kostelník se předvádí jako zakomplexovaný a závistivý muž, kterému působí potěšení zraňovat druhé lidi. Představuje zlo číhající na svou příležitost. Douša není nakonec tak docela bezbranný, sluch se mu vrátí a on prohlédne lež a pokrytectví, jež ho obklopují. Přesto si uvědomuje, že prohrál. Nedokázal uniknout své minulosti a sen o šťastnějším životě, lásce a přátelství se proto navždy rozplynul. Zbývá jen odplata – slabá záplata na život, který se nenaplnil, jak měl. Drama nenaplněné lásky válečného vysloužilce je remakem filmu režiséra Josefa Rovenského z roku 1937 a vznikl podle literární předlohy Josefa Kopty. Zatímco Rovenský kladl důraz na vnitřní drama vojáka, Filip Renč kladl větší důraz na jeho vztahy s lidmi. Scénář k filmu je poslední autorskou prací renomovaného scenáristy Eduarda Vernera, který zemřel v roce 2003. Film Hlídač č. 47 produkovala výhradně Česká televize a vznikl v Centru dramatické, divadelní a hudební tvorby ČT. S režisérem Filipem Renčem na něm spolupracovali Ivan Hubač (šéfdramaturg), Jaroslav Kučera (šéfproducent hrané tvorby), Jan Otčenášek (vedoucí dramaturg), Karel Fairaisl (kamera), Jan Mattlach (střih), Zdeněk Taubler (zvuk) a další tvůrci. Snímek byl mj. oceněn třemi Českými lvy 2008: za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli – Karel Roden, za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli – Vladimír Dlouhý,, za střih. – Jan Mattlach, na MFF v americkém Tiburonu získal Golden Reel za nejlepší film, nejlepší režii – Filip Renč, nejlepší ženský herecký výkon – Lucia Siposova a nejlepší kameru – Karel Fairaisl, na portugalském festivalu FESTROIA Setúbal Stříbrného delfína za nejlepší kameru.. www.ceskatelevize.cz/specialy/hlidac47, www.ceskatelevize.cz/film Ladislav Šticha Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

  • Animace na Dvojce: Šílení v pátek 2. září

    1. 9. 2011

    Festivalovými vavříny ověnčená alegorie současného světa ve fantaskním obraze režiséra Jana Švankmajera na motivy povídek E. A. Poea. Film Šílení v pátek 2. 9. od 21:55 hodin na ČT2.

  • Letní úspěchy koprodukčních filmů ČT na zahraničních festivalech

    30. 8. 2011

    Koprodukční filmy České televize se rozletěly do světa a jsou v něm úspěšné: tuto neděli získal hraný dokument Nickyho rodina diváckou cenu v Montrealu, filmové drama Lidice bylo nominováno na Evropské filmové ceny, novátorský Alois Nebel bude promítán na prestižním filmovém festivalu v Benátkách a míří do Toronta.

  • Cinematerapie, jedinečná a objevná – 17. 8. na ČT2

    16. 8. 2011

    Když se kamera promění ve zpovědnici a casting v terapii. Cinematerapii na pomezí hraného filmu, dokumentu a reality show v režii Ivana Vojnára – koprodukční distribuční dokument České televize – uvede v premiéře Dvojka 17. 8. od 22:20 hod.

  • Nový koprodukční film ČT Alois Nebel na MFF Benátky 2011

    28. 7. 2011

    Koprodukční film České televize Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka triumfuje na prestižním filmovém festivalu v Benátkách ještě před premiérou v našich kinech. Snímek jako první v české kinematografii využívá rotoskopii.

  • Zahraniční ocenění koprodukčního dokumentu ČT Nickyho rodina

    18. 7. 2011

    Cenu Fóra pro uchování audiovizuální paměti získal snímek režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina na 28. ročníku Jeruzalémského filmového festivalu v Izraeli.

  • ČT2: český dokument desetiletí Auto*Mat – 14. 7.

    12. 7. 2011

    Ovládáme město, nebo město ovládá nás? Stáváme se automaty? Je pražský primátor spíše cyklista nebo populista? Inspirující, emotivní a vtipný dokument režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně. Premiéra na Dvojce ve čtvrtek 14. 7. ve 20:00 hodin.

  • Ocenění koprodukčních filmů České televize na MFF Karlovy Vary

    11. 7. 2011

    Na letošním 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který proběhl ve dnech 1. až 9. července 2011, byly oceněny celovečerní koprodukční filmy České televize Cigán a Nickyho rodina a získaly následující ceny:

  • Česká televize – hlavní mediální partner 46. ročníku MFF Karlovy Vary

    29. 6. 2011

    Česká televize je i letos hlavním mediálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož 46. ročník proběhne od 1. do 9. července 2011.

  • ČT2: Katka – strhující dokument o zápasu s drogovou závislostí

    28. 6. 2011

    Ojedinělý snímek Heleny Třeštíkové Katka je nejsledovanějším dokumentem českých kin a získal mnoho domácích a zahraničních ocenění. Přináší šokující i dojemnou výpověď o třinácti letech narkomanky Katky, jejích vzestupech, zápasech s drogou, se životem, se sebou. Sleduje boj mladé ženy o znovuzískání sebeúcty a uplatnění v každodenním životě. Televizní premiéra koprodukčního filmu ČT uvede Dvojka ve čtvrtek 30. června od 20:05 hodin.

  • Výrazné ocenění původní televizní a koprodukční filmové tvorby ČT

    20. 6. 2011

    Zlatý prim (hlavní cena festivalu), Mladý prim (hlavní cena sekce Studentský smích), Cena FITES za nejlepší scénář, Cena za nejlepší ženský herecký výkon a Cena za nejlepší režii pro původní televizní povídkový film Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková, Zlatý prim pro koprodukční film ČT Fimfárum do třetice všeho dobrého, Mladý prim a Cena Zdeňka Podskalského pro koprodukční film ČT Občanský průkaz na 33. ročníku Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu v Novém Městě nad Metují (11. – 18. června 2011).

 [ 251 - 260 ]  [ 261 - 270 ]  [ 271 - 280 ]  [ 281 - 290 ]  [ 291 - 300 ]