Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

10. 9. 2014

Děti Déčku

Ode dneška oživí vysílání Déčka krátké originální grafické identy na téma Duhový svět, které vymyslely a animovaly děti ve věku 6 až 12 let. Tento zajímavý tvůrčí prostor nabídla Česká televize výtvarně nadaným dětem při příležitosti oslav prvních narozenin dětského kanálu ČT :D a v rámci projektu Děti Déčku.

Možnost proměnit své nápady na krátké animované příběhy dostalo čtrnáct děti z animačního kroužku Sdružení Roztoč, které pracovaly pod vedením lektorky Anny Krtičkové. Z nápadů nejprve vznikaly drobné mini příběhy, ze kterých grafické oddělení ČT :D vytvořilo přesnější storyboardy, podle kterých děti příběhy animovaly.

K jednotlivým nápadům jsme přistupovali velmi citlivě, tak abychom dětem koncept nezměnily, jen je jemně navedly na animaci, která bude „jejich“ a zároveň bude obrazově působivá a vhodná do televize,“ komentuje vznik dětských identů hlavní výtvarnice dětského kanálu ČT :D Niké Papadopulosová. „Děti animovaly různými technikami. Využily ploškové animace, klasické kreslené, ale i animaci s použitím materiálů např. modelíny, hraček, sirek, potravin apod.“ doplňuje.

Hotové animace, fragmenty a pozadí od dětí zpracovávala grafička a animátorka Pavla Dudová, která jednotlivé komponenty složila, částečně dotvořila, barevně upravila, dočistila a na konec přidala logo ČT :D.

Hudební podkres je z dílny hudebního skladatele Tadeáše Věrčáka a je remixem původní orchestrální hudby Déčka.

Déčko je mezi dětmi oblíbené právě proto, že podporuje jejich kreativitu a zapojuje je aktivně do tvoření. Samy si vybraly název a logo programu, samy pojmenovaly Duháčka a nyní se i samy zapojují do jeho výtvarného pojetí. Do soutěže Duháčkův rok nám každý měsíc posílají přes tisíc krásných obrázků a k pohádce „Jak Duháček k barevným pírkům přišel“ dodaly nápady a výtvarné zpracování. Funguje to tedy oběma směry: Déčko dětem, ale i děti Déčku, což je ideální,“ říká ředitel dětského kanálu ČT :D Petr Koliha.

Ident je krátký cca 7-10 sekund vizuálně-dramatický útvar zakončený logem stanice, což je ideální čas pro vyjádření výtvarného nápadu s pointou, který mohou zpracovat i děti. Výsledky dětských animátorů, prvních 7 dětských identů, si můžete prohlédnout i na internetu zde: www.decko.cz/deti-decku

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Další zprávy

12. 5. 2017Animák, který sbírá ceny po celém světě. Od Bulharska po Texas posbíral První sníh už 12 trofejí.
14. 3. 2017Český Honza, slepičí rodina i malý Ježíšek. Česká televize připravuje tři nové Večerníčky.
10. 3. 2016Marketing, reklama i trolling. Déčko otevře nová témata.
4. 1. 2016Studio Kamarád slaví pětatřicet let své existence. Jů a Hele oslovují i dnešní děti.
10. 12. 2015Chantal Poullain učí s Bílou paní děti francouzsky
1. 9. 2015Déčko chce děti hlavně vzdělávat. Přesto je druhé nejoblíbenější v Evropě.
10. 8. 2015Na výstavu věnovanou Večerníčkům se bude jezdit vlakem za polovic
29. 7. 2015Déčko posiluje formát vzdělávacích pořadů. Malé diváky zavede do přírody, světa počítačových her či muzea.
27. 7. 2015Janákova Rybička se v Itálii stala nejlepším krátkým filmem pro děti
1. 7. 2015Děti budou o prázdninách studovat na institutu věd. Projekt už ocenili i v Německu.

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)