Studie olomouckých vědců: Při rakovině prostaty pomáhají brusinky

Olomouc – Vědci z Univerzity Palackého zkoumali vliv brusinek během léčby rakoviny prostaty a výsledek je příjemně překvapil. Pacienti, kteří při léčbě brusinky užívali, totiž měli méně pooperačních obtíží. Studii olomouckých vědců otiskl i odborný vědecký časopis ve Velké Británii British Journal of Nutrition a vyvolala velký ohlas. V Olomouci tak budou brusinky zkoumat i nadále.

Na začátku výzkumu přitom stála shoda okolností. Expert na biochemii a profesor na Palackého univerzitě Vilím Šimánek byl totiž pozitivně testován na rakovinu prostaty. Proto podstoupil radikální prostatotektomii, která sice byla úspěšná, ale pooperační obtíže byly nepříjemné. 

Zrovna v té době však testoval vliv kanadských brusinek na infekce močových cest u žen, a tak ho napadlo zkusit tuto metodu i u mužů. Vědecký tým z Olomouce ji otestoval na souboru 44 pacientů podle přesně určených kritérií. „Pooperační průběh pacientů, kteří užívali tyto brusinky, byl lepší - měli méně často nějaké infekce a potíže s udržením moči,“ uvedl přednosta Urologické kliniky FN v Olomouci Vladimír Študent. 

Reportáž Martiny Vysloužilové a Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Rakovině prostaty se bude věnovat i aktuální díl magazínu Tep 24, který startuje na ČT24 v sobotu v 10:32.