Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

4. 4. 2023

Nové příběhy Bedříška, nejmenšího slona na světě, od pátku na Déčku

Příběhy o maličkém Bedříškovi, který svým vrstevníkům sahá sotva po kolena, se dočkaly pokračování. Šest nových dílů oblíbeného večerníčku Nejmenší slon na světě, vyrobeného technologií 3D počítačové animace, odvysílá Déčko od pátku 7. dubna. Hlas postavám propůjčil herec Jan Vondráček, hudbu složil Jan P. Muchow.

Bedříšek je nejmenší ze všech slonů, dokonce menší než jeho mladší bráška. Mezi slony se přitom oceňuje hlavně velikost a síla, ale Bedříšek se odradit nenechá. Spolu se svým kamarádem prostořekým damanem Edou se odvážně vrhá do všech úkolů a problémů, ať jsou jakkoli velké. „Seriál o maličkém slonovi ve světě velkých slonů krásně ukazuje, že síla a velikost nejsou vždy tím, co vítězí. Je to spíše dobré srdce a odvaha dělat správné věci. A pokud máte ještě ke všemu dobrého kamaráda, tím lépe! Což platí mezi slony, i mezi lidmi,“ vysvětluje kreativní producentka Barbara Johnsonová.

Animovaný večerníček vznikal technikou 3D počítačové animace. Unikátní postup zvolili tvůrci v oblasti dabingu postaviček – animovalo se až podle hotového hlasového projevu. „Namluvil jsem už poměrně velký zástup animáčků, Nejmenší slon na světě byl ale opravdu speciální. Nejen proto, že jsem daboval všechny postavy, ale měl jsem možnost částečně spoluvytvářet i jejich charaktery. Byl to totiž úplně opačný postup práce než u klasického dabingu, kdy se přemlouvá už hotový film. Tady jsme spolu s režisérem nejprve vytvořili charakter a hlasový projev každé figurky. Teprve pak se podle nahraných dialogů animovalo. Myslím, že je znát, že nás natáčení všechny bavilo a že jsme se všichni snažili, aby se v postavičkách poznávali děti i dospělí a měli tak možnost zasmát se trochu i sami sobě. A přestože jsem si oblíbil všechny postavičky a celou sloní rodinku, přiznávám, že největší slabost mám asi pro Edu, damana kapského,“ prozrazuje herec a dabér Jan Vondráček.

Všechny dosud odvysílané díly animovaného seriálu Nejmenší slon na světě je možné zhlédnout v iVysílání České televize.

Scénář: Barbora Vlnasová // výtvarník a režie: Libor Pixa // dramaturgie: Kateřina Kačerovská // hudba: Jan P. Muchow // kreativní producentka: Barbara Johnsonová // výkonná producentka: Zuzana Křivková // namluvil: Jan Vondráček

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Nejmenší slon na světě 1 (535 kB)

Nejmenší slon na světě 2 (549 kB)

Nejmenší slon na světě 3 (491 kB)