Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

15. 3. 2005

Záhady Strážce duší zajímají stále více diváků

Na práh druhé poloviny dospěl 14. března 2005 dramatický seriál Strážce duší, nabízený na ČT1 jako hlavní pořad pondělního večera od 20 hodin. Tématikou nadpřirozených záhad je v české seriálové dramatice ojedinělý. Záhadám pojednávaným v jednotlivých epizodách přichází na chuť postupně víc diváků. Zatím poslední odvysílaný díl Pozdní návrat si nenechalo ujít dosud nejvíce diváků: 1 295 000, tj. 15,2 % dospělých a 106 tisíc, tzn. 9,1 % dětí ve věku 4 až 14 let. V případě dospělých to znamenalo podíl na publiku 29 % a v případě dětí pak 28 %.
Záhady, aspoň tedy ty, které prezentuje Strážce duší, mají více v oblibě muži (průměr sledovanosti za pět dílů seriálu 15,0 % při podílu na publiku 31 %) než ženy (průměr sledovanosti 14,1 % při podílu na publiku 24 %).
Divácká reakce na už zmíněnou tematickou ojedinělost Strážce duší je podle věku notně rozkolísaná, a to ve sledovanosti i v podílu na publiku. Za zajímavý mají seriál nejvíce diváci ve věku 35-44let: patří jim maxima sledovanosti (17,5 %) i podílu na publiku (34 %). Jinak platí, že diváci od 45 let výše Strážce duší více sledují, ale při menším podílu na publiku než diváci do 34 let. Co se vzdělání týče, relativně nejvíce Strážce duší vyhledávají diváci s maturitou a vysokoškolským diplomem. Největší průměr sledovanosti připadá divákům s úplným středním vzděláním 17,5 % při podílu na publiku 32 %; stejnou velikost podílu na publiku dosahují v průměru i vysokoškolsky vzdělaní, ale při nižší sledovanosti 16,4 %. Pokud jde o velikost místa bydliště, má Strážce duší relativně nejvíce příznivců v sídlech s 1 až 5 tisíci obyvatel (průměr sledovanosti 19,5 % při podílu na publiku 36 %).

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT