Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

15. 12. 2004

Pučálkovic Amina láká mladší i starší děti

Půvabná knížka Jindřicha Plachty, jež skrývá příběh štěněte, které se ukáže být žirafím mládětem, je už po řadu generací bestsellerem české beletrie pro děti a patrně ani do budoucna tomu nebude jinak. Není proto divu, že byla přetvořena do podoby 13dílného večerníčku. O její animovanou tvář se v ostravském studiu České televize postarali scenáristé Alena a Jiří Munkovi s výtvarníkem a režisérem Milanem Lesniakem. Výsledek jejich snažení mohli malí i dospělí diváci poprvé spatřit na ČT1 v úterý 13. prosince 2004.
Příležitost vidět Pučálkovic Aminu na obrazovce využilo 323 tisíce, tj. 26,7 % 4 - 14letých dětí a 553 tisíce, tzn. 6,5 % dospělých. V prvním případě to představovalo 69 z každé stovky děvčat a chlapců v danou dobu u televizorů a preference Amině před ostatním televizním programem dalo 17 % dospělých.
Největší radost udělal první díl večerníčkového cyklu o Pučálkově Amině nejmenším divákům. Ujít si nenechalo 215 tisíc, tedy 36,9 % děvčat a chlapců ve věku 4 až 9 let, což bylo 83 z každé stovky dětí tohoto věku, jež trávily úterní čas od 19.00 do 19.10 hod. ve společnosti televize. Oproti letošnímu večerníčkovému průměru sledovanosti je to o 11,2 % více a podíl na publiku je o 7 % větší než jeho dosavadní průměr v letošním roce.
První část večerníčku vyprávějícím o Pučálkově Amině však zaujala i starší děvčata a chlapce. Vidělo ji 17,1 % 10 -14letých, což představovalo 53 z každé stovky děvčat a chlapců v danou u televizorů. Rovněž jejich zájem je silnější než dosavadní letošní průměr - ve sledovanosti o 8,1 % a v podílu na publiku o 14 %.
Večerníček, tradiční pořad České televize nejen pro dětské diváky, oslaví v příštím roce 40. narozeniny. Česká televize si toto výročí připomene ve svých pořadech i doprovodnými akcemi.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT