Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

3. 12. 2004

Repríza pořadu Jak šly dějiny - sametová revoluce z archivu ČT

Česká televize na přání mnoha diváků znovu uvede více než pětihodinový projekt Jak šly dějiny - sametová revoluce z archivu ČT, a to v úterý 7. prosince od 8.30 do 13.45 na ČT 2.

V rámci projektu diváci zhlédnou sestřih materiálů z archivu zpravodajství České televize, které byly natočeny během přelomových událostí sametové revoluce. Mnohé budou uvedeny v nezkrácené podobě. Záznamy z demonstrací na Václavském náměstí, na Letné, z jednání Federálního shromáždění o zřízení komise pro dohled na vyšetřování událostí 17. listopadu nebo o volbě Václava Havla prezidentem, stejně jako tehdejší vystoupení hlavních protagonistů, podávají jedinečné svědectví o době, kdy se psaly dějiny. Autoři se snažili do historických snímků zasahovat co nejméně, občas i na úkor zhoršené kvality záběrů nebo střihu.

V pořadu budou nejenom odvysílané materiály o rozhodujících událostech z tehdejších Televizních novin, Aktualit a přímých přenosů, ale také neodvysílané materiály (tzv. hrubáče), které se v archivu ČT zachovaly. Diváci tak sami posoudí, jaký byl v této přelomové době přístup tehdejšího vedení televize k tomu, co se dělo. Autorem námětu je Jiří Vondráček, dramaturgem, scenáristou a režisérem Aleš V. Poledne.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT