Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

15. 4. 2016

1055 minut se Shakespearem

Romeo a Julie ve třech žánrech, Othello ve dvou operních verzích a František Němec jako Hamlet. ČT art nabídne tematický program k uctění Williama Shakespeara, jenž zemřel před čtyřmi sty lety. V devíti dnech se s tvorbou anglického dramatika setkají diváci hned dvanáctkrát, z toho třikrát premiérově.

V pondělí 18. dubna startuje tematické vysílání programu ČT art připravené při příležitosti čtyřstého výročí úmrtí Williama Shakespeara. Premiérovému uvedení baletního zpracování Romea a Julie pod vedením Petra Zusky bude předcházet časosběrný snímek dokumentující vznik této nové verze proslulého Prokofjevova baletu v pražském Národním divadle.

Na nejslavnější pražské divadelní scéně byl tento příběh veronských milenců představen nejen v roce 2014 v baletní podobě, ale také v roce 1963, v činoherním nastudování režiséra Otomara Krejči. Dokument Romeo a Julie 63 nahlédne na přípravy a zkoušky inscenace. Kromě baletu a dokumentu se diváci dočkají také filmového zpracování, snímek Franca Zeffirelliho z roku 1968, oceněný dvěma Oscary, uvidí na Artu ve čtvrtek 28. dubna.

V průběhu devíti večerů čekají na příznivce kultury i další díla alžbětinského dramatika. Porovnat budou moct například dvě verze operní tragédie Othello. Rossiniho hudební drama v podání Curyšské opery s filmovou adaptací opery Giuseppe Verdiho z roku 1986 s Plácidem Domingem v hlavní roli a opět v režii slavného Franca Zeffirelliho. Chybět nebudou ani Shakespearovy sonety, zasvěceným průvodcem bude divákům profesor Martin Hilský, jenž do češtiny přeložil celé Shakespearovo dílo. Sobotní večer pak prodchne legendární inscenace Miroslava Macháčka Hamlet.

Kompletní program ČT art k výročí Williama Shakespeara:

pondělí 18. 4.│  20:20 │ Backstage: Romeo a Julie

Časosběrný snímek dokumentující vznik nové verze Prokofjevova baletu v pražském Národním divadle.

pondělí 18. 4.│  20:50 │ Romeo a Julie │premiéra

Záznam inscenace Baletu Národního divadla v choreografii Petra Zusky.

středa 20. 4.│  20:20 │ Romeo a Julie 63

Nastudování dramatu režisérem Otomarem Krejčou, které intimně zachytil Radúz Činčera. Inscenace se zařadila mezi nejlegendárnější představení Národního divadla (1964).

středa 20. 4.│  21:10 │ O Williamu Shakespearovi a jeho sonetech│premiéra

Martin Hilský inspiruje. Vyprávění o Shakespearovi a době, ve které tvořil, o divadle, divadelních hrách a především o jeho sonetech.

čtvrtek 21. 4.│  22:55 │ Shakespeare v Čechách

Pátrání po tom, jak odkaz alžbětinského dramatika odkaz provázel vývoj českého divadla (2001).

sobota 23. 4.│  20:20 │ Hamlet

František Němec v titulní roli Shakespearovy tragédie v nastudování činohry Národního divadla v Praze (1986). Divadelní režie M. Macháček. Televizní režie V. Polesný

neděle 24. 4.│  20:20 │ Simon Schama: Shakespeare a my (1/2)

Přední britský historik kultury o největším dramatikovi světové literatury. Dokument BBC.

neděle 24. 4.│  22:55 │ Dva šlechtici z Verony 

Eduard Cupák, Klára Jerneková, Petr Kostka a Jana Drbohlavová ve filmovém zpracování klasické hry W. Shakespeara (1966).

pondělí 25. 4.│  20:20 │ Othello aneb Maur benátský │premiéra

Rossiniho hudební drama na motivy Shakespearovy tragédie. Záznam přímého přenosu z Curyšské opery. V italském znění s titulky.

středa 27. 4.│  20:20 │ Simon Schama: Shakespeare a my (2/2)

Přední britský historik kultury o dramatikovi světové literatury. Druhá část dokumentu BBC.

čtvrtek 28. 4.│  20:20 │ Romeo a Julie

Nejslavnější filmová verze nejslavnějšího milostného příběhu všech dob. Britsko-italský film, oceněný dvěma Oscary (1968) v režii Franca Zeffirelliho.

sobota 30. 4.│  21:05 │ Otello

Filmová adaptace opery Giuseppe Verdiho z roku 1986 s Plácidem Domingem v hlavní roli. V původním znění s titulky.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Otello (822 kB)

Backstage Romeo a Julie_foto Martin Divisek (654 kB)