Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

4. 12. 2015

Světák Vlastimil Brodský. Uměl rozesmát i dojmout

Venkovský fasádník toužící po víru velkoměsta, kastelán Pupenec, jemuž život komplikuje Bílá paní, i chápající primář dětského oddělení. Herecký rejstřík Vlastimila Brodského za jeho více než šedesátiletou kariéru čítá mnoho desítek nezapomenutelných postav. Česká televize připomene umělcovy nedožité pětadevadesátiny šesticí pořadů.

Přirozený cit pro komiku Vlastimila Brodského využíval ve svých filmech často režisér Zdeněk Podskalský. Společně tak vytvořili řadu úspěšných komedií. Česká televize nabídne divákům v pondělí 14. prosince nejprve duchařskou veselohru Bílá paní a o tři dny později, ve čtvrtek 17. prosince, nestárnoucí Světáky. V obou snímcích se po boku Vlastimila Brodského objevila i Jiřina Bohdalová.

Snímek z roku 1965 Bílá paní skončil nedlouho po natočení v trezoru, neboť se v něm k nelibosti tehdejší státní moci ukazovala, byť s nadsázkou, netečnost těch, kdož mají pečovat o blaho lidu, a především to, že se lidé pak raději začnou spoléhat na pomoc nadpřirozených sil. O poznání příznivější filmový osud čekal dnes již kultovní Světáky, ačkoliv se traduje, že i zde hrozil zákaz celého projektu a to zejména kvůli ostré satiře snímku. Naštěstí se tak nastalo a herecký koncert Brodského, Libíčka, Sováka, Bohdalové, Jiráskové a Jančurové se mohl rozehrát naplno.

Vlastimilu Brodskému se nevyhýbaly ani charakterní úlohy. Karel Kachyňa jej například obsadil do role primáře dětského oddělení ve filmu Počítání oveček a umožnil mu tak stát se důležitou postavou v křehkém příběhu o hledání domova a jedné z nejsilnějších podob lásky. ČT1 film s Věrou Galatíkovou a tehdejší dětskou hvězdou Žanetou Fuchsovou uvede v neděli 13. prosince od 16:10. Díky scénáři Zdeňka Svěráka se v televizním filmu z roku 1989 Utopím si ho sám sešel před kamerou se svým dlouholetým přítelem Milošem Kopeckým. Úsměvný komediální příběh o dvou starších pánech s protikladnými povahami uvidí diváci 6. prosince od 16 hodin na prvním programu.

V den výročí narození Vlastimila Brodského, 15. prosince, si připravil kulturní kanál ČT art portrét tohoto nezapomenutelného herce očima Jana Špáty. Na Broďu zavzpomínají jeho přátelé a příbuzní také v dokumentárním snímku Příběhy slavných 12. prosince na Jedničce.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Seznam pořadů (144 kB)

Bílá paní (567 kB)

Světáci (310 kB)

Svetaci_Brodsky_Sovak_Libicek (316 kB)

Utopim si ho sam_Brodsky_Kopecky (154 kB)