Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 10. 2015

Pondělní večer s Ruskou zavařeninou

Ostravská Komorní scéna Aréna na ČTartu

Legendární inscenaci Komorní scény Aréna, Ruskou zavařeninu, čeká po dvou letech od její divadelní premiéry i premiéra televizní. Hořkou komedii jako vtipnou parafrázi Čechovova Višňového sadu s odkazem na současnou společnost můžete sledovat na televizní obrazovce v pondělí 2. listopadu.

Autorkou hry je Ludmila Ulická, současná ruská básnířka, prozaička a dramatička. Hra o třech dějstvích podává svědectví o životě současné ruské rodiny 21. století, ale mentalita postav jakoby se od dob Čechovových nijak výrazně nezměnila. Všichni vědí, že je třeba pracovat, ale pro samé filozofování jim na práci nezbývá čas.

Režisér představení, Ivan Rajmont, důsledně a do detailu pracuje se všemi viditelnými a skrytými významy, které autorka do textu hry vložila. Výsledkem je obraz rozkládajícího se světa, rozkládající se rodiny a rozpadajících se osobností, které v konečném důsledku jen přežívají ze dne na den a bezmocně čekají, kdo jim z jejich tristní situace pomůže. Ironické citace Čechova, které lehce identifikuje i méně poučený divák, dávají inscenaci jakýsi celkový nadhled.

Ruská zavařenina KS Aréna zaznamenala nebývalý úspěch mezi odbornou i laickou veřejností a nasbírala hned několik význačných ocenění. Zvítězila např. na Festivalu divadel Moravy a Slezska, v anketě Divadelních novin se stala Inscenací roku a i s jejím přispěním byla divadlu udělena naše nejvyšší divadelní cena a KSA se stala Divadlem roku 2013 v rámci udělování Cen Alfréda Radoka v březnu 2014.

Herecký soubor Komorní scény Aréna je v současnosti  - vzhledem k vyrovnanosti vysokých interpretačních kvalit všech hereček a herců - jedním z nejlepších činoherních souborů v České republice.

V představení Ruská zavařenina hrají: M. Cisovský, A. Sasínová-Polarczyk, A. Čuba, T. Dočekalová, Z. Truplová a další.  Divadelní režie Ivan Rajmont. Televizní režie Marcel Petrov. Vyrobila Tvůrčí producentská skupina Kateřina Ondřejkové.

Vysílání 2. listopadu 2015 na ČTart ve 20:20 hodin.

Tatiana Reková, TS Ostrava