Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 6. 2015

Projekt KineDok se představí i na 50. ročníku MFF Karlovy Vary. Uvede koprodukční film České televize, která je mediálním partnerem celého projektu.

V celkem pěti zemích probíhá v letošním roce pilotní ročník projektu KineDok, který nabízí projekce úspěšných autorských dokumentů v netradičních prostorech, jako jsou kluby, kavárny, bývalé tovární haly či dokonce kaple. 4. července od 19:00 bude v prostorách divadla Husovka tato alternativní distribuční platforma, spojující fanoušky a tvůrce autorského dokumentu, představena také v Karlových Varech. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na projekci oceňovaného a velmi odvážného dokumentu Danielův svět, po níž bude následovat debata s režisérkou Veronikou Liškovou.

Projekt KineDok překonává stěny tradičních kinosálů a přináší do nejrůznějších alternativních prostor sdílený zážitek v podobě projekce filmu na velkém plátně a debaty s jeho tvůrci v neformálním prostředí. Během letošního prvního ročníku se promítá 12 dokumentů ze střední a východní Evropy​ na více než 20 netradičních místech v každé ze zúčastněných zemí: v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Chorvatsku.

Mezi dvanácti vybranými snímky figuruje kromě Danielova světa další úspěšný český dokument Cukr blog, jehož režisérka Andrea Culková se v něm snaží zjistit, co stojí za naší závislostí na cukru a za mašinérií, která nás nutí jíst sladké. Slovensko v projektu zastupuje dokument o právu na spravedlnost Kauza Cervanová renomovaného filmového tvůrce Roberta Kirchhoffa, který se stal nejnavštěvovanějším filmem tamní klubové distribuce. Dalším slovenským dokumentem je vizuálně vybroušený snímek Comeback premiérově uvedený v dokumentární soutěži karlovarského festivalu v loňském roce. Režisér Miro Remo se v něm zaměřil na základě pohnutých životních osudů dvou slovenských trestanců na problematiku recidivy. Rumunsko v projektu zastupují snímky Bukurešti, kde jsi?, v němž režisér Vlad Petri v průběhu jednoho roku zpovídá účastníky protivládních demonstrací a dokument Tady… vlastně tam od Laury Capatana Juller o hledání rodičovské lásky dvou dospívajících sester, jejichž rodiče odjeli za prací do Španělska. V dánské produkci byl natočen dokument 1989, v němž Anders Østergaard a Erzsébet Rácz připomínají, jak velkým politickým dramatem byl tento přelomový rok. Maďarský dokument Besence Open režiséra Kristófa Kovácze přiblíží život v chudé vesnici obývané převážně Romy, jejichž život má pozvednout nový tenisový kurt. Chorvatsko nominovalo do projektu dokumenty Opotřebovaní režiséra Boruta Separovice, zaměřený na generaci 55+, a Navěky šťastní od Tatjany Božić, která ve filmu velmi otevřeně a vtipně rekapituluje své vztahy s muži. Ruská režisérka Alina Rudnitskaya pak v dokumentu Krev představí mobilní centrum na darování krve, které jezdí po malých městech jako potulný cirkus. V nabídce KineDoku nechybí ani na Oscara nominovaný a celou řadou prestižních cen ověnčený dokument Anety Kopacz Joanna, přibližující poslední roky života polské blogerky.

V Karlových Varech bude projekt představen v rámci projekce dokumentu Danielův svět,přibližující život mladých lidí s pedofilní orientací. Snímek se po úspěšné premiéře na jihlavském festivalu, kde získal Cenu diváků, představil také v soutěžní sekci Panorama prestižního festivalu Berlinale. Na MFF Karlovy Vary bude dokument Danielův svět k vidění kromě úvodní projekce 4.7. od 19:00 v divadle Husovka také 8.7. od 20:00 v kině Drahomíra a 9.7. od 12:30 v Kinosále B. 

 „Film mohl vzniknout jen díky důvěře a odvaze řady lidí. V první řadě hlavního hrdiny Daniela a dalších členů pedofilní komunity. Vedle producentů snímku pak rozhodně velkou odvahu prokázala Česká televize, když se rozhodla toto kontroverzní téma podpořit,“ říká Veronika Lišková, režisérka dokumentu, který vznikl v koprodukci společnosti Vernes a České televize v rámci Tvůrčí skupiny Martiny Šantavé.

Česká televize je také generálním mediálním partnerem Institutu dokumentárního filmu a mediálním partnerem projektu KineDok. „Česká televize je dnes největším tuzemským producentem i koproducentem dokumentárních filmů. Podporuje tvůrce se silným autorským přístupem, projekty zpracovávající aktuální té mata, přinášející inovativní formáty. I proto si váží aktivit Institutu dokumentárního filmu. Díky KineDoku se sledování dokumentárního snímku stává holistickým zážitkem, který má potenciál rozšířit divácké skupiny tohoto žánru. A to si zaslouží,“ říká Alžběta Plívová, vedoucí komunikace a PR České televize.

„KineDok by se dal popsat jako pulsující a rostoucí organismus, jehož jednotlivé části jsou osobité a nezávislé, koordinované místními distributory, kteří využívají znalosti svého prostředí a publika i podpory lokálních partnerů a festivalů, zároveň se však spojují v jeden mezinárodně uznávaný celek pod záštitou Institutu dokumentárního filmu, který poskytuje hlavní zázemí, servis a propagaci,“ vysvětluje Jana Ripplová, manažerka projektu KineDok. V České republice je možné projekce KineDoku navštívit kromě Prahy také např. v ostravském kreativním centru Provoz Hlubina v areálu bývalého dolu, v prostorách Klášterní kaple v novém centru kultury v Napajedlích, v plzeňské Papírně či v dalších alternativních prostorech v Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni, Hradci Králové, Liberci či Havlíčkově Brodě.

Data a místa promítání „kinedokových“ snímků najdete na stránkách kinedok.net, kde můžete vidět také krátký spot propagující projekt KineDok i v rámci ivysílání České televize.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize