Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 4. 2015

Fenomén Underground z Jižní Moravy: O tajných koncertech Psích vojáků a pokusech o moravský Woodstock

V roce 1983 vystupovali v moravských Bratčicích v Čechách tehdy zakázaní Psí vojáci, přijel i zrovna propuštěný Ivan Jirous. Dokumentární cyklus České televize o lidech, kteří měli odvahu být svobodní v době nesvobody, vstupuje do etapy věnující se jednotlivým regionům České republiky. Díl Fenoménu Underground o jižní Moravě bude odvysílán 1. května ve 20:20 na ČT art.

„Na Jižní Moravě byla velice silná undergroundová skupina v Brně a v okolí, například v Dolních Kounicích. Tam StB už v roce 1980 založila speciální spis Podzemí, což jen svědčilo o tom, jak se tím režim cítil ohrožený. A proto tady vyčlenil speciální tým estébáků jenom na sledování mladých lidí,“ říká režisér jihomoravského dílu Fenoménu Underground a spoluautor celého cyklu Břetislav Rychlík. Za další významné centrum místního undergroundu pak považuje například Veselí nad Moravou, kde byly už koncem 70. let první výrazné pokusy o první český Woodstock. „Další pokusy byly v Žabčicích, kde to ovšem skončilo velkým policejním masakrem, který vyústil v proces s asi pětadvaceti lidmi. Někteří z nich dostali tresty natvrdo. Na druhou stranu na Jižní Moravě našli v době svého zákazu útočiště Psí Vojáci. Jejich manažerem byl Petr Kadlec z Dolních Kounic a jediné koncerty Psích Vojáků se dělaly tajně po hospodách v okolí Brna.

Z dalších významných představitelů zdejšího undergroundu zde fungovaly například hudební skupiny Adolf Morgenstern z Dolních Kounic, Atomová Mihule ze Žďáru nad Sázavou, Odvážní bobříci či Ještě jsme se nedohodli, které byly dílem složené z mladých intelektuálů a dílem z autentických „androšů“. „V 70. letech v Brně hodně práce vykonal taky Petr Cibulka, který rozmnožil všechny kapely z tzv. Hnědé knihy undergroundu. A následně si za to odseděl několik let v kriminálu,“ dodává Břetislav Rychlík.

Ve čtyřiceti dílech Fenoménu Underground jeho tvůrci mapují neoficiální kulturní proud, žánry i významné osobnosti od 40. let až do současnosti. Akcentují při tom podíl undergroundu na zápase o lidskou svobodu, nezávislost a demokracii. Spoluautory cyklu jsou dokumentaristé Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor a vydavatel undergroundového časopisu VOKNO František Čuňas Stárek. Na natáčení rozsahem i významem výjimečného projektu pro ČTart se podíleli čtyři režiséři – Jana Chytilová, Jiří Fiedor, Václav KřístekBřetislav Rychlík.

Autoři projektu: František Stárek Čuňas, Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor
Režie: František Čunas Stárek, Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor
Kreativní producentka ČT: Lenka Poláková
Výkonný producent: David Boháč
Dramaturg: Josef Albrecht

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize