Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

4. 2. 2015

Godot i Občané s erbem. Art představí slavné debuty.

Kde jsou kořeny Tankového praporu nebo Tisícročné včely? Prvopočátky tvorby významných absolventů pražské FAMU, včetně Víta Olmera či Juraje Jakubiska, představí v pátek kulturní stanice ČT art. Jejich studentské filmy odvysílá jako Český filmový zázrak.

Český filmový zázrak mapuje na ČT art významné etapy české a slovenské kinematografie. Páteční večer bude věnován Nové tváři FAMU a debutům jejích absolventů, Juraje Jakubiska, Víta Olmera, Dušana Hanáka či Vlastimila Venclíka.

Juraj Jakubisko představí studentský film „Čekají na Godota“, vyprávějící o skupině přátel v předvečer odjezdu na základní vojenskou službu a čekání na jejich posledního kamaráda. V 60. letech vzbudil značnou pozornost také dokument Víta Olmera „Občané s erbem“. Režisér se v něm zabýval na tehdejší dobu odvážným tématem, a to českou šlechtou. Po roce 1968 se tento film již ve veřejných projekcích nikdy neobjevil. Ve studentském snímku režiséra Dušana Hanáka „6 otázek pro Jana Wericha“ vzpomíná Jan Werich na Jiřího Voskovce a jejich společné působení v Osvobozeném divadle. Počátek tvorby Vlastimila Venclíka vykreslí film „Nezvaný host“ z roku 1969. Večer na ČT art uzavře debutový film Dušana Trančíka „Fotografovanie obyvateľov domu“.

Dokumentární cyklus Československý filmový zázrak navazuje na seriál dokumentů Zlatá šedesátá. Režisér Martin Šulík a producent Čestmír Kopecký se v něm spolu s historikem a scenáristou Janem Lukešem zaměřili na ucelené popsání vývoje české a slovenské kinematografie. V patnácti dílech podrobně popisuje období filmové produkce od doby jejího znárodnění v roce 1945 až po doznívání nové vlny v roce 1969.

Premiéru studentských snímků mohou diváci zhlédnout 6. února od 21:15 hodin.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Fotografovanie obyvatelov domu (2316 kB)