Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

19. 1. 2015

Oscarové filmy i Arnošt Lustig připomenou výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim

Colette, Kateřina Horovitzová nebo pianista Wladyslaw Szpilman - to jsou jen někteří hrdinové dramatických příběhů, prostřednictvím nichž připomene Česká televize 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Mezi hranými a dokumentárními snímky mají diváci možnost zhlédnout hned dvě oscarová dramata a ve své televizní premiéře se představí i koprodukční film České televize Colette, oceněný hlavní cenou na největším filmovém festivalu s válečnou tematikou v Sevastopolu.

„Česká televize kontinuálně připomíná ve svém vysílání historické milníky, které výrazně ovlivnily podobu současné společnosti. Snaží se tak rozšiřovat typy i rozsah informací, jež se k nim vztahují a které se zároveň nějak přímo dotýkají veřejnosti. Osvobození koncentračního tábora v Osvětimi se tak ve vysílání objeví nejen jako téma zpravodajské ČT24, ale i jako téma filmové.  Divákům nabídneme premiéru oceňovaného snímku Colette či oscarový Obchod na korze, ale i špičkové filmy ze zahraniční produkce, jako je třemi Oscary oceněné drama Pianista a francouzský film Zátah,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Mezi dalšími snímky, které Česká televize zařadila do vysílání, jsou také tři díla spojená se jménem světově uznávaného spisovatele a publicisty Arnošta Lustiga, který sám prošel několika nacistickými vyhlazovacími tábory - Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Colette a dokument Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky.

Aktuálně konané vzpomínkové akce bude pokrývat zpravodajství České televize, zejména kanál ČT24, který se zaměření nejen na pražskou konferenci Let My People Live, jež za účasti politických špiček z celé Evropy pořádá Evropský židovský kongres, ale rovněž na pietní akt přímo v Polsku.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Pořady vysílané k výročí osvobození Osvětimi (157 kB)

Obchod na korze (190 kB)

Zátah (286 kB)

Pianista (189 kB)

Modlitba pro Katerinu Horovitzovou (833 kB)

Colette (657 kB)