Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 12. 2014

Dokument Danielův svět byl vybrán do prestižní soutěžní sekce Panorama na festivalu Berlinale 2015

Po ceně diváků z posledního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava je to již druhý úspěch tohoto filmu. Zařazení do soutěžní sekce berlínského festivalu je už samo o sobě velké vítězství naposledy měl český film v sekci Panorama na Berlinale zastoupení v roce 2010.

SYNOPSE

Daniel je mladý muž. Daniel je student a spisovatel.Daniel je pedofil. Je zamilovaný a vlastní orientacinetají, a to ani před rodiči milovaného chlapce.Daniel nikdy žádnému dítěti neublížil. Stejně jakoJirka Fx100d, Tomáš Efix, Petr Kasz, MR_Xguard,Host, Simgiran, Silesia, Elrond a další jeho známí zřad českých pedofilů. Jakou podobu a hodnotu máten nejniternější cit v podání Daniela a jeho přátel? Životní strasti i radosti těch, kterým příroda nadělila dovínku pedofilii. Filmový portrét Daniela a české pedofilní komunity. Příběh zakázané lásky a neustálého bojeza smíření se sebou samým i za možnost přijetí uvnitř společnosti.

O FILMU

Základní premisou filmu, který se otevřeně pouští do tabuizovaného a zároveň předsudky obtěžkaného tématu pedofilie, je často přehlížený fakt, že většinu sexuálních zneužití dětí mají na svědomí nikoliv pedofilové, ale lidé s normální sexuální orientací. Skrze portrét konkrétního člověka, který se nebál předstoupitpřed kameru a otevřeně hovořit o svých problémech, si snímek klade otázku, jaké to je narodit se jako pedofil, nikdy nic nespáchat a přesto být nenáviděn společností.

„Nechceme pedofilní problematiku bagatelizovat, ale nabídnout její plastičtější obraz, který ve svém důsledkutřeba i může pomoci vyhodnotit reálná rizika,“ říká režisérka Veronika Lišková. Přesně to se podle znaleckéhoposudku, který na žádost České televize vypracoval Prof. PhDr. Petra Weisse, PhD., Dsc., podařilo.„Film pojednává o pocitech ze života mladého muže, který prochází obdobím coming outu, tedysebeuvědomování si a částečným zveřejněním své poruchy sexuální preference – pedofilie. Film představujevelmi reálně a přitom citlivě vnitřní konflikty, které tato menšinová preference svému nositeli přináší, zmatky ipředpokládané problémy spojené s jejím zveřejněním,“ píše ve svém posudku profesor Petr Weiss.Film podle něj může sloužit jako osvěta pro většinovou společnost, tak i plnit preventivně-terapeutickou roli. Třetí rolí, kterou podle profesora Petra Weisse film plní, je i sexuálně výchovná: „může sloužit i jako prevence kriminality vůči dětem, tedy upozornit děti i jejich rodiče na existenci tohoto problému a zvýšit jejich citlivost vůči známkám ohrožení či potenciálních rizikových situací.“

www.ceskatelevize.cz/danieluvsvet