Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

29. 10. 2014

Česká radost patří České televizi. Její dokumenty bodovaly na festivalu v Jihlavě.

Česká televize potvrdila na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava pozici nejsilnějšího koproducenta dokumentárních snímků v Česku. Hned čtyři její projekty na něm získaly ocenění. Film Martina Duška K oblakům vzhlížíme, který strohým a přitom kinematografickým stylem vystihuje životní pocit vyřazené generace mladých lidí nejen na severu Čech, získal hlavní cenu v soutěžní sekci Česká radost. Dokumenty, na kterých se podílela Česká televize, bodovaly i v Ceně diváků, Celovečerní film a Ceně Respektu.

„Martin Dušek ve filmu vtahuje diváka do subkultury mladých lidí v existenciální prázdnotě severních Čech; jejich pohled na odpovědnost a vlastní život je prezentován autenticky a s empatií. Režisér se značnou citlivostí pro filmový jazyk sjednotil celý tvůrčí tým. Vzdor vyšší míře jasného režijního vedení tak dosáhl přesvědčivého výsledku,“ napsala porota, která vybírala na festivalu nejlepší český dokument, ve svém vyjádření.

Příběh mladého pedofila Danielův svět režisérky Veroniky Liškové získal na festivalu Cenu diváků. Cenu Respektu, kterou uděluje redakce časopisu Respekt za nejlepší televizní, video nebo on-line reportáž uplynulého roku, si z jihlavského festivalu stejně jako v loňském roce odnesl Dalibor Bártek za pokračování loňské vítězné reportáže o lihovém bossovi Radku Březinovi Miliony za beztrestnost z cyklu Reportéři ČT. „Výhry si velmi vážím. Beru ji jako ocenění nejen své práce, ale práce celého týmu pořadu Reportéři ČT. Zároveň ji samozřejmě vnímám i jako velký závazek do budoucna. Lihová kauza Radka Březiny zdaleka není u konce a my pokračujeme v jejím rozkrývání, stejně jako v odhalování dalších závažných témat, která měla veřejnosti zůstat skrytá,“ komentuje autor reportáže Dalibor Bártek.

Zvláštní uznání v kategorii Celovečerní film získal  rámci filmového trhu East Silver koprodukční povídkový film Gottland, který byl současně i nejsledovanějším filmem jihlavské videotéky.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

K oblakům vzhlížíme (1510 kB)

K oblakům vzhlížíme (1370 kB)

Danielův svět (1134 kB)