Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

7. 10. 2014

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 9.10. 2014: na téma: Střídavá péče bude standard–nařídil soud

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o nálezu Ústavního soudu ohledně střídavé výchovy dětí jako první volby soužití rodiny po rozvodu. Diskutovat budou: Dana Váhalová – poslankyně, ČSSD, Jana Hnyková – poslankyně, Hnutí Úsvit přímé demokracie, Alena Uváčiková – dětská psycholožka, Vladimír Fiedler - klinický psycholog a další.

Letos v červnu projednával Ústavní soud stížnosti ohledně střídavé péče. Svými verdikty podpořil institut střídavé péče a zdůraznil, že není důvod ke zvýhodňování jednoho z rodičů při výchově dítěte. Ve svých nálezech zdůraznil, že zájem dítěte musí být upřednostněn před zájmy rodičů, kdy dítě má právo na péči obou i po rozvodu.

Střídavá výchova nebo též „střídavka“ je u nás dostupná již od roku 1998 jako jedna z možností soužití rodiny po rozchodu rodičů a péče o dítě. Ovšem od začátku je na tuto variantu nahlíženo velmi kontroverzně. Zastánci i odpůrci se přou, zda je tato varianta skutečně pro děti vhodná, případně za jakých okolností.

Většina otců vidí v tomto způsobu soužití jedinou možnost, jak po rozchodu nebo rozvodu neztratit úzký kontakt se svým potomkem. Jsou ženy opravdu upřednostňovány opatrovnickými soudy před muži v péči o děti? Nebo je „střídavka“  jen zástěrkou pro muže,  jak si udržet nadvládu nad rodinou? Znamená červnový nález  Ústavního soudu, že střídavá péče bude jedinou variantou po rozvodového soužití? A co děti? Jak je může tento způsob ovlivnit a poznamenat? A mohou batolata sama rozhodnout, co je pro ně nejvhodnější?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 23.10. 2014 na ČT1 od 21:00 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.45 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Lada Krenková, Kateřina Dušková a Rudolf Kudrnáček.