Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

10. 9. 2014

Děti Déčku

Ode dneška oživí vysílání Déčka krátké originální grafické identy na téma Duhový svět, které vymyslely a animovaly děti ve věku 6 až 12 let. Tento zajímavý tvůrčí prostor nabídla Česká televize výtvarně nadaným dětem při příležitosti oslav prvních narozenin dětského kanálu ČT :D a v rámci projektu Děti Déčku.

Možnost proměnit své nápady na krátké animované příběhy dostalo čtrnáct děti z animačního kroužku Sdružení Roztoč, které pracovaly pod vedením lektorky Anny Krtičkové. Z nápadů nejprve vznikaly drobné mini příběhy, ze kterých grafické oddělení ČT :D vytvořilo přesnější storyboardy, podle kterých děti příběhy animovaly.

K jednotlivým nápadům jsme přistupovali velmi citlivě, tak abychom dětem koncept nezměnily, jen je jemně navedly na animaci, která bude „jejich“ a zároveň bude obrazově působivá a vhodná do televize,“ komentuje vznik dětských identů hlavní výtvarnice dětského kanálu ČT :D Niké Papadopulosová. „Děti animovaly různými technikami. Využily ploškové animace, klasické kreslené, ale i animaci s použitím materiálů např. modelíny, hraček, sirek, potravin apod.“ doplňuje.

Hotové animace, fragmenty a pozadí od dětí zpracovávala grafička a animátorka Pavla Dudová, která jednotlivé komponenty složila, částečně dotvořila, barevně upravila, dočistila a na konec přidala logo ČT :D.

Hudební podkres je z dílny hudebního skladatele Tadeáše Věrčáka a je remixem původní orchestrální hudby Déčka.

Déčko je mezi dětmi oblíbené právě proto, že podporuje jejich kreativitu a zapojuje je aktivně do tvoření. Samy si vybraly název a logo programu, samy pojmenovaly Duháčka a nyní se i samy zapojují do jeho výtvarného pojetí. Do soutěže Duháčkův rok nám každý měsíc posílají přes tisíc krásných obrázků a k pohádce „Jak Duháček k barevným pírkům přišel“ dodaly nápady a výtvarné zpracování. Funguje to tedy oběma směry: Déčko dětem, ale i děti Déčku, což je ideální,“ říká ředitel dětského kanálu ČT :D Petr Koliha.

Ident je krátký cca 7-10 sekund vizuálně-dramatický útvar zakončený logem stanice, což je ideální čas pro vyjádření výtvarného nápadu s pointou, který mohou zpracovat i děti. Výsledky dětských animátorů, prvních 7 dětských identů, si můžete prohlédnout i na internetu zde: www.decko.cz/deti-decku

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize