Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

22. 8. 2014

Novinky na Déčku

Tři nové pořady z Ostravy.

Od září nabídneme na dětském programu  ČT :D  tři nové pořady. Hned od 1. 9. to budou Filharmonici na ulici s Adamem Mišíkem v roli moderátora. O pár dní později, v pátek 12. 9. se začíná vysílat nová soutěž  U6 – úžasný svět techniky. Promění se i oblíbené desetiminutovky pro malé spáče, co rádi usínají při pěkné pohádce. Od 18. 9. pro ně otvíráme Malovanou čítanku.

Nový hudebně zábavný pořad Filharmonici na ulici boří mýtus o „vážné hudbě“. Adam Mišík v něm společně s mladými muzikanty seznamuje diváky s klasickými hudebními nástroji i s jejich uplatněním ve všech možných žánrech - nejen v symfonickém orchestru, ale i v různých jiných formacích. Hudebníky vytáhne do míst, kde bychom jejich vystoupení nečekali. Divákům Déčka představí housle, klavír, varhany, kontrabas a řadu dalších hudebních nástrojů a seznámí je se špičkovými  interprety. Adam k tomu říká: „Během natáčení jsem se seznámil se skvělými lidmi, kteří toho hodně dovedou. Na konci každého pořadu společně improvizujeme, oni hrají s mou kapelou a já zpívám. Možná to bude pro některé překvapení, ale určitě příjemné.“ Sledujte každé pondělí v 15:45.

Půlhodina napětí, ve které jde o pohotovost, znalosti i fyzickou zdatnost, uteče dvěma soutěžícím týmům jako voda. Nová soutěž pro „náctileté“, kteří už mají ve škole fyziku a chemii, se jmenuje U6 – úžasný svět techniky. Pětičlenná družstva mezi sebou zápolí ve vědomostním kvízu, prokazují fyzickou obratnost, hádají názvy neznámých předmětů, vyzkouší si fyziku v praxi a při závěrečném setkání v ponorce musí z předložených informací a indicií určit, který z významných vědců si s nimi domluvil schůzku. Odměnou pro výherce je vstup do Ligy výjimečných mozků. Na závěr je ještě čekají věcné ceny, které si ovšem ve staré továrně musí najít sami. Sledujte každý pátek v 15:35 hodin nebo v neděli v 11:30.

Soutěž se natáčí v Malém světě techniky U6 v Dolní oblasti Vítkovice. Průvodci jsou Továrník a pan Ducháček v podání herců Petra Vaňka a Karla Zimy. Prostor v tovární hale chvílemi navozuje atmosféru knížek J. Verna, a tak jsme se obou zeptali, který vynález považují za nejdůležitější. Karel Zima alias Ducháček nám k tomu řekl:„ Když se tady dívám kolem sebe, musím přiznat, že parní stroj by byl určitě jedním z mých favoritů. Z hlediska své profese oceňuju pochopitelně vynález fotografie a filmu.“ Petr Vaněk k tomu dodává: „ Za nejlepší vynález pro lidstvo považuji oheň, za nejlepší pro sebe longboard.“

Malovaná čítanka je pokračováním oblíbené Čítanky s novou dekorací a znělkou, s novým výtvarným pojetím a především s novými pohádkami. Vysílat se bude od 18. 9. až do konce listopadu v každý všední den ve 12:40 hodin a v 19:45.

Ocitneme se s ní v útulném snovém prostředí plném polštářků, obláčků a obrázků, které budou vznikat během čtení přímo před zraky nejmenších diváků. Do osvědčeného týmu „čítankářů“ vedle herců Vladimíra Poláka, Anny Cónové a Terezy Vilišové přibyl nově i Josef Kaluža. Když populární zpěvačka Elis na začátku zpívá: „ Enyky benyky, za listem list, kteroupak pohádku budem dnes číst?…“, můžeme slíbit, že na řadu přijdou pohádky klasické i moderní, domácí i světové.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava