Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

18. 8. 2014

Koprodukční snímek České televize divoČINY získal mezinárodní ocenění v Číně

Dokumentární film režiséra Jana Svatoše divoČINY, na kterém se Česká televize koprodukčně podílela, získal na mezinárodním filmovém festivalu World Mountain Documentary Festival of Qinghai v Číně speciální cenu poroty – Nefritový Kunlun. Ve finále porazil i favorita soutěže, francouzský film o znečištění Himálají Temný mrak na vrcholu světa. Mezinárodní porota se skládala ze sedmnácti filmařů a producentů z Kanady, Turecka, Izraele, Norska, Jižní Koreji a Číny.

Ředitel festivalu a předseda poroty v sekci příroda Lu Liang ocenil zejména umělecké provedení filmu a jeho poselství: „Dokument divoČINY ukazuje, jak důležitá je neustálá reflexe našeho chování vůči přírodě. Principy, které nám ukazuje režisér Jan Svatoš v České republice, neplatí pouze v této malé zemi, ale mají mezinárodní přesah.“ Mezinárodní festival World Mountain Documentary Festival of Qinghai (Čching-chaj) se koná každé dva roky, a to již od roku 2008. Letos o ocenění bojovalo celkem 551 dokumentárních filmů z šestatřiceti zemí světa, včetně Francie, Belgie, Finska, Číny, Brazílie, Rakouska či Jižní Koreji. Filmy soutěžily ve třech tematických kategoriích – společnost, antropologie a příroda.

Dokumentární film divoČINY se zamýšlí nad divočinou jako kulturním fenoménem a zdůrazňuje význam člověka jako nedílné součástí přírody. Institut dokumentárního filmu a České filmové centrum loni film zařadily do nejužšího výběru pětadvaceti nejzajímavějších dokumentů v ČR.

 Tiskové oddělení České televize

Přílohy

režisér Jan Svatos a kameramanka Romi Strakova přebírají ocenění (312 kB)