Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

20. 12. 2013

Půlnoční mše v katedrále Božského Spasitele

Letošní vánoční bohoslužba přímým přenosem z Ostravy

Štědrovečerní televizní program tradičně zařazuje vánoční bohoslužbu. Tentokrát přímým přenosem z katedrály Božského Spasitele v Ostravě, který začíná přesně o půlnoci na programu ČT2. Vyvrcholení křesťanského svátku narození Páně zprostředkuje televizní obrazovka všem, kterým je adresováno přání pokoje a dobré vůle. Celebruje biskup ostravsko-opavský Mons. František Václav Lobkowicz

Půlnoc Štědrého večera sbližuje ve svátečním souznění věřící celého světa a je slavena za velkého zájmu veřejnosti. V katedrále Božského Spasitele ji v tomto roce bude slavit František Václav Lobkowitz, biskup ostravsko-opavský, koncelebruje farář Jan Plaček. Obřad hudbou doprovodí varhaník Lukáš Kubenka, který rovněž diriguje Vokálně instrumentální sdružení při ostravské katedrále. 

Katedrála v centru Ostravy je hlavním chrámem v sídle biskupa a je v ní umístěn biskupský trůn. Chrám byl vystavěn v letech 1883 až 1889 a je po velehradské bazilice druhým největším kostelem na Moravě. Vnitřní prostor může pojmout až čtyři tisíce věřících. Od roku 1996, kdy byla ustanovena diecéze, je katedrálou ostravsko-opavského biskupství. O dva roky později v ní byly instalovány nové neobarokní varhany z dílny krnovského varhanáře Václava Smolky. Půlnoční mši odtud Česká televize vysílala naposledy v roce 1998.

V bazilice se odehrávají všechny významné okamžiky diecéze, věřící zde společně s biskupem spoluprožívají nejdůležitější křesťanské svátky. Letošní Vánoce přinesou odtud prostřednictvím obrazovky poselství vzájemnosti do všech domácností v zemi, v nichž bude půlnoční čas patřit druhému programu České televize. 

V Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše připravili dramaturg Karel Bělohlavý a režisér Jaroslav Večeřa. 

Jolanda Pilařová, TS Ostrava