Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

23. 11. 2012

Česká televize uctí Trefulkovu památku

Mimořádnou programovou změnou reaguje Česká televize na úmrtí spisovatele Jana Trefulky. K uctění jeho památky zařazuje v neděli 25. listopadu 2012 v 21:45 na ČT1 reprízu televizní inscenace Na krásné vyhlídce. Přepis Trefulkovy televizní povídky natočil v roce 1993 v brněnském televizním studiu režisér Vladimír Drha s Janou Brejchovou v hlavní roli.

Na krásné vyhlídce je příběhem náhlého milostného vzplanutí dvou citově zralých lidí, hostinské Antonie a polského dělníka Vojtěcha. Příběh o velké osudové lásce natočil režisér Vladimír Drha podle vlastního scénáře. Stárnoucí hostinskou Antonii zaskočí nečekaný milostný vztah s polským montérem a vytrhne ji z poklidného rodinného života. Žena si totiž uvědomí, že ji potkala pravá, plnohodnotná láska, na kterou vlastně čekala celý život. Avšak toto nečekané milostné vzplanutí ji na druhé straně zaskočí natolik, že není schopna opustit manžela a dvě děti. 

Jana Brejchová vytvořila v tomto tragickém příběhu jednu ze svých životních rolí. Dále hrají Jiří Zahajský, Tereza Brdoská, Vlasta Fialová a další.

Jan Trefulka vystudoval literární vědu a estetiku, v 60. letech 20. století působil v literárním časopisu Host do domu. Podepsal Chartu 77. Jeho díla pak vycházela pouze v samizdatech a v zahraničí. Po roce 1989 se stal předsedou Obce moravskoslezských spisovatelů a pět let byl členem Rady České televize.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno