Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

14. 11. 2012

Společný výslech: Jiří Stránský a Dominik Duka

Další unikátní setkání dvou osobností připravila pro diváky České televize Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby brněnského studia. V pořadu Společný výslech se tentokrát setkají primas český a arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka a scenárista a spisovatel Jiří Stránský. Vysílá ČT2 v sobotu 17. listopadu 2012 v 13:15.

První Společný výslech se setkal s obrovským diváckým ohlasem. Dominik Duka tehdy vedl exkluzivní rozhovor s Václavem Havlem. Pořad vznikl krátce před úmrtím prvního polistopadového prezidenta a Česká televize ho opakovaně vysílala v době, kdy se celý národ s Václavem Havlem loučil.

Nyní se v podkroví arcibiskupského paláce točilo podruhé. A setkání to bylo neméně zajímavé. Dominik kardinál Duka a spisovatel Jiří Stránský mají stejně jako první dvojice hodně společného.  Spojuje je minulost disidentů utlačovaných komunistickým režimem, zážitky z doby odsouzení a vězení, a především česká historie a současnost. „Setkávají se jejich vnitřní myšlenkové a duchovní světy,“ zamýšlí se kreativní producent ČT Patrick Diviš, v jehož skupině pořad vzniká. „Jeden je chvíli vypravěčem, druhý posluchačem. Dokud se role neobrátí. Jsou naprosto rovnocenní. V přátelské, laskavé atmosféře a vzájemné úctě a respektu otevírají širokou škálu témat z historie i současnosti naší země.“

Autorem scénáře je Romuald Štěpán Rob, režie Ladislav Cmíral.

Repríza vysílání: 23. 11. 2012, 10:40, ČT2

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Jiří Stránský a Dominik Duka při natáčení (1090 kB)