Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

24. 9. 2012

Osud jménem Tugendhat - dokudrama 30.září na ČT2

Příběh slavné brněnské vily a rodiny, která v ní žila, mapuje dokudrama režiséra Rudolfa Chudoby Osud jménem Tugendhat. Pořad vznikl v brněnském studiu České televize. Vysílá ČT2 v neděli 30. září 2012 v 20:05. Hned poté, 1. října 2012, si film odbude svou světovou premiéru v Českém domě v New Yorku v rámci Dne Tugendhat.

Brněnská vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929 -1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe, byla jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V letech 2010 - 2012 prošla i s přilehlou zahradou památkovou obnovou, při níž byla uvedena do autentické podoby z roku 1930.

Dvaapadesátiminutový dokumentární film s hranými scénami režiséra Rudolfa Chudoby vznikal dva roky. Sleduje osudy slavného domu ve třech liniích. „První je příběhem rodiny Tugendhatových, vzdělaných a zámožných stavebníků, který kopíruje historické drama 20. století,“ přibližuje manažerka vývoje brněnského televizního studia Marie Kučerová. „Druhý příběh se týká samotné vily, jejího autora a dobové umělecké atmosféry. Třetí realistická linie pozoruje důslednou a detailní památkovou obnovu, díky níž získal tento architektonický klenot znovu svůj původní lesk.“  Ve filmu se objevují i dobové záběry Brna. Nejstarší jsou z 20. let minulého století. Nechybějí záběry z období německé okupace, osvobození Brna Rudou armádou i z poválečné éry. Tvůrci je získali z Národního filmového archivu i ze soukromých sbírek. Ve filmu je také velké množství fotografií ze sbírek Muzea města Brna.

Režisér a jeho štáb se do vily opakovaně vraceli jak po dobu její obnovy, aby rekonstrukci zdokumentovali, tak s herci, když natáčeli hrané scény. Některé z nich vznikaly i na jiných místech v Brně, například v další slavné vile brněnské moderny, vile Stiassny. „Spolupracovali jsme s herci i neherci. Při jejich výběru byla důležitá fyzická podobnost postav, které hráli,“ uvedl už během natáčení Rudolf Chudoba, který je zároveň i autorem scénáře. A tak se stalo, že se vedle herce Národního divadla v Brně Petra Halberstadta v roli architekta Ludwiga Mies van der Rohe představí památkářka Zoja Matulíková jako Greta Tugendhat. Jejího manžela Fritze představuje Miroslav Sýkora. Na filmu se podíleli kameraman Petr Vejslík, střihač Jiří Mikula, mistr zvuku Radomír Geyer, původní hudbu zkomponoval Zdeněk Král.

Tvůrci filmu spolupracovali s historiky umění Ivetou Černou, Dagmar Černouškovou, Vladimírem Šlapetou, Vladimírem Ambrozem, a také s odbornými restaurátory, například s Radovanem Králem. Kromě Brna se natáčelo i v travertinových lomech v Tivoli u Říma, odkud pochází originální materiál používaný při stavbě vily.

Reprízy mohou diváci ČT2 sledovat 3. října 2012 v 9:55 a 6. října v 2:05.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Osud jménem Tugendhat (609 kB)

Osud jménem Tugendhat (280 kB)