Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

26. 6. 2012

Máte slovo s M. Jílkovou na téma: Ohrožují neléčení schizofrenici své okolí?

Skutečně nás neléčení schizofrenici ohrožují? Jak jim může jejich okolí pomoci? Jsou nebezpeční, nebo se k nim neumíme chovat? Je chyba v systému léčby?

O těchto a dalších otázkách bude moderátorka Michaela Jílková živě debatovat s bývalým ministrem zdravotnictví a psychiatrem MUDr. Ivanem Davidem, psychiatričkou MUDr. Martou Holanovou, čestným prezidentem Soudcovské unie ČR JUDr. Luborem Vávrou, radou odboru obecné kriminality Policie ČR pplk. Mgr. Markétou Kalouskovou a dalšími hosty.

Máte slovo s M. Jílkovou ve čtvrtek 28. 6. 2012 na ČT1 a ČT HD ve 20:50 hodin.

Za poslední půlrok usmrtili schizofrenici pět lidí. Odborníci kritizují současný systém jejich léčby. Někteří chtějí větší dohled nad lidmi, kteří jsou propuštěni z léčebny. Jiní mají za to, že jsou to svéprávní lidé a není možné vyžadovat nad nimi kontrolu. Pacienti se léčí, poslouchají rady psychiatrů, vše je v pořádku a lidé nemají sebemenší důvod se jich bát. Navíc tato diagnóza může propuknout u kohokoliv z nás. Tak kde je problém? Jak se postarat o ty, kteří žijí sami a přestanou docházet do svých psychiatrických ambulancí? Není možné svéprávné pacienty neustále kontrolovat, ale je také potřeba chránit lidi, kteří se dostanou s neléčeným schizofrenikem do konfliktu.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT