Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

6. 6. 2011

Český dokumenT 2011 „bude hledat“ Jana Wericha

Český dokumenT 2011, festival dokumentárních filmů České televize 8. a 9. června v kině Atlas, 10. června v kině MAT: projekce, přednáška, diskuse. Vše pro dobro světa a Nošovic, Banderovci, Africa obscura, Nickyho rodina, Nesvatbov... I to jsou snímky třetího ročníku přehlídky Český dokumenT, tentokrát s podtitulem Dokumenty, o kterých se mluví. Vstupné 29 Kč (dopoledne) a 49 Kč (odpoledne a večer), permanentka 150 Kč. Současné trendy v evropském dokumentárním filmu, přednáška Leeny Pasanen v pátek 10. června (vstup volný).

Program a více informací: www.ceskatelevize.cz/ceskydokument 

Festival nabídne více než dvacet divácky mimořádně úspěšných dokumentárních filmů, první veřejnou ukázku z připravovaného snímku Hledání Jana Wericha režiséra Víta Olmera, diskusní panel za účasti předních českých dokumentaristů nebo přednášku dlouholeté ředitelky European Documentary Network Leeny Pasanen. Festival připravila Česká televize ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu a společností Film&Sociologie.

Dopolední program, určený zejména školám, nabídne v karlínském kině Atlas ve dnech 8. a 9. června dokumentární filmy Živý mrtvý Alois Jirásek (režie I. Stehlík), Středoevropan Eduard Goldstücker (J. Matějková), Zabíjení po česku (D. Vondráček), Akta Vladimír Krajina (P. Kačírek) a Nickyho rodina (M. Mináč).

Odpolední projekce jsou složeny ze snímků Můj pradědeček Čingischán (P. Frýdlová a N. Djapič), Pozemšťané, koho budete volit (L. Jablonská), Motýli v břiše (K. Zalabáková), Banderovci (A. Koudela), Africa obscura (J. Svatoš), Andrej Krob na tahu (M. Janek) a Divadlo Svoboda (J. Hejna).

V samostatném bloku připomeneme dvacáté výročí založení produkční společnosti Film&Sociologie – 8. června od 17.30 dvěma dokumenty P. Kouteckého: O sportovci a Zánik Československa v parlamentu a od 19.30 snímkem P. Kotka Blaničtí.

Pro ty, kteří chodí do kina raději večer, jsou připraveny snímky Běž domů, Ivane (M. Petrov), Šamani odcházejí (P. Bezouška) nebo Jindřich Štyrský – Mým očím stále nutno házeti potravu (A. Kisil). Nebudou chybět ani tři projekce na prahu večera a noci: Vše pro dobro světa a Nošovic (V. Klusák) a Nesvatbov (E. Hníková).

Ve čtvrtek 9. 6. od 21.00 nabídneme vítězný film soutěže Cena Pavla Kouteckého.

Ve středu 8. 6. v 11.30 představí režisér Vít Olmer připravovaný film Hledání Jana Wericha, včetně prvních ukázek. V dokumentu se mimo jiné vrací k rozhovoru s Janem Werichem z roku 1979, který byl pravděpodobně posledním interview, které Werich poskytl. A prostřednictvím konfrontace s osobností Jana Wericha se Vít Olmer snaží zjistit, jak na tom – jako společnost – jsme dnes.

Zajímavou diskusi slibuje složení panelu, ve kterém se nad tématem Dokument v ČT i mimo ni sejdou režisérky Olga Sommerová a Erika Hníková, režiséři Filip Remunda a Pavel Křemen, producent Jiří Konečný, ředitelka Vývoje programu a nových formátů ČT Andrea Majstorovičová, šéfdramaturg Vývoje Čestmír Franěk a Lenka Poláková z Televizního studia Ostrava. Diskuse se můžete zúčastnit ve středu 8. června od 15.00 ve velkém sále kina Atlas.

Nepřehlédnutelnou tečku za festivalem udělá v pátek 10. 6. od 10.00 v kinu MAT dlouholetá ředitelka European Documentary Network Leena Pasanen přednáškou Současné trendy v evropském dokumentárním filmu. Přednáška je volně přístupná, tlumočená do češtiny.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT