Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

6. 6. 2011

Český dokumenT 2011

Dokumentární filmy Televizní studia Ostrava na přehlídce Český dokumenT 2011.

Ve dnech 8.-10. června pořádá Česká televize v karlínském kině Atlas v Praze přehlídku dokumentárních filmů. Pod názvem Český dokumenT 2011 uvede celkem 23 dokumentárních filmů, z nichž mnohé vyvolaly u televizního diváka velký zájem a na filmovém plátně slibují nový zážitek. V tomto exkluzivním výběru se rozhodně neztratí ani dokumenty natočené Televizním studiem Ostrava.

Ve středu 8. června v 19:30 hodin uvidí diváci ve Velkém sále kina Atlas dokument Běž domů, Ivane režiséra Marcela Petrova. Ve čtvrtek 9. června v 16:00 se Ostrava přihlásí o slovo hned dvakrát, dvěma projekcemi ve stejnou hodinu. Ve Velkém sále budou uvedeni Banderovci režiséra Aleše Koudely. V Malém sále promítneme Anrej Krob na tahu, dokument, který natočil scenárista a režisér Miroslav Janek.  

Více na www.ceskatelevize.cz/ceskydokument

Podrobněji o dokumentech TS Ostrava:

Středa 8.6. v 19:30 ve Velkém sále kina Atlas

Běž domů, Ivane

Scénář: Luděk Navara, režie: Marcel Petrov

Na začátku devadesátých let odjely z Československa desítky tisíc sovětských vojáků. Pro obyvatele mnoha měst znamenal tento odchod opravdový začátek svobodných časů. Při okupaci 21. srpna 1968 vstoupilo na naše území okolo 20 divizí sovětské armády. Další byly připraveny v blízkosti hranic. Osou filmu je střídání dvou základních příběhů: Karla Petržílky z Milovic, který za zpěv písně Běž domů, Ivane skončil ve vězení a později prakticky na okraji společnosti, a Martina Krejzy, který se potýkal se sovětskou okupací ve Vysokém Mýtě a později se stal jeho starostou. Tento velký společenský dokument Televizního studia Ostrava přináší výpovědi pamětníků, historiků a dalších odborníků. Tvůrci stručně rekapitulují události roku 1968, přičemž se pak prostřednictvím obou příběhů přeneseme do roku 1990 až k odchodu ruských vojsk. Dokument mapuje i ekologické škody a rozsah poničených památek, které zde zůstaly po odchodu ruských vojáků.

Čtvrtek 9. června v 16:00 hodin ve Velkém sále kina Atlas

Banderovci

Scénář: Martin Pekárek, Aleš Koudela, režie: Aleš Koudela

Těsně po druhé světové válce prchalo přes Československo několik stovek banderovců. Jejich vlast, Ukrajinu, ovládl Stalin a oni se chtěli probít do americké zóny vlivu. Československá armáda na ně uspořádala hon a propaganda je okamžitě využila k cílům nastupující komunistické moci. Kdo ale skutečně byli lidé, kteří byli schopni během války se spojit s Hitlerem a kteří vraždili české i polské obyvatelstvo na Ukrajině? A za co vlastně skutečně bojovali? Televizní studio Ostrava natočilo dokument, který přináší svědectví dosud žijících banderovců, ale i těch, kteří na Ukrajině přečkali jejich řádění. Dokumentární film Banderovci vstupuje na tenký led. Hledá odpověď na otázky, které jsou i na samotné Ukrajině velmi citlivým a výbušným tématem. Vypráví příběhy lidí, které utrpení pod stalinistickým režimem přimělo ke krajním činům. Ptá se, zda lze omlouvat tisíce a tisíce mrtvých touhou člověka po svobodě. A také se pokouší českému divákovi konečně bez ideologických předsudků přiblížit, kdo byli stoupenci Stepana Bandery.

Čtvrtek 9. června v 16:00 hodin v Malém sále kina Atlas

Andrej Krob na tahu

Scénář a režie: Miroslav Janek

Koláž Miroslava Janka o samorostlém divadelníkovi Andreji Krobovi, jenž si v den svých sedmdesátin radostně užívá bezplatného cestování veřejnou dopravou. Muž mnoha rozměrů a řemesel – kulisák, rekvizitář, inspicient, jevištní mistr, nejvíce ze všeho však režisér her Václava Havla – se vydává na narozeninovou pouť Prahou a svým životem. Navštěvuje důležitá místa svého života: Divadlo Na zábradlí, zoologickou zahradu i bývalou hospodu v Horních Počernicích, kde v roce 1975 inscenoval představení Havlovy hry Žebrácká opera. Během jeho putování, při němž asistuje fotograf Bohdan Holomíček, se setkává s přáteli i s náhodnými pocestnými. Vysvětluje, jak chápe Beckettovy a Havlovy absurdity, absolvuje zkoušku se členy svého Divadla na tahu a v chalupě na Hrádečku vzpomíná na zdejší zahradní slavnosti.

Jolanda Pilařová, koordinace vysílání a komunikace TS Ostrava