Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 5. 2011

ČT spustí digitální dokrývače pro Broumov a Strání

Česká televize k 31. 5. 2011 rozšíří svou digitální síť 1 o dokrývače digitálního zemského vysílání pro Broumov na Náchodsku a Strání na Uherskohradišťsku.

Česká televize v úterý 31. května 2011 rozšíří svou síť 1 o dva digitální dokrývače. Celkem tak bude v provozu již 61 digitálních vysílačů malého a 26 velkého výkonu, které šíří multiplex veřejné služby.

Po vyhodnocení dalších výsledků kontrolních měření a na základě standardní metodiky pro dokrývání digitálního zemského vysílání Česká televize rozhodla o vybudování digitálních vysílačů malého výkonu v Broumově na Náchodsku a ve Strání na Uherskohradišťsku.

Digitální opakovač ČT Broumov – Hvězda bude uveden do řádného provozu v úterý 31. května 2011. Vysílat bude v horizontální polarizaci na 40. kanálu (v rámci jednofrekvenční sítě SFN s digitálním vysílačem ČT velkého výkonu Trutnov – Černá hora). Stejně tak v úterý 31. 5. 2011 začne vysílat digitální převaděč ČT Strání – Dubina, a to v horizontální polarizaci na 43. kanálu.

Spuštění Vysílač Stanoviště Kanál Polarizace Okres Územní oblast Typ
31. 5. 2011 Broumov Hvězda 40 Horizontální Náchod Trutnov Opakovač
31. 5. 2011 Strání Dubina 43 Horizontální Uherské Hradiště Zlín Převaděč

Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních opakovačů (v tomto případě Broumov – Hvězda) může za nepříznivých místních podmínek během několika dnů až týdnů po spuštění dojít k úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč, a tím ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách systémů společných televizních antén (STA).

Česká televize je provozovatelem vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) takzvaného multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4) a digitální doplňkové služby (jako je teletext nebo elektronický programový průvodce EPG). Dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 síť 1 pokrývá 99,9 % obyvatel České republiky. Přehled všech dosud spuštěných digitálních vysílačů České televize – včetně orientačních mapek pokrytí a základních technických parametrů – na www.digict.cz v rubrice Digitální pozemní vysílání DVB-T > Vysílací síť 1 pro šíření multiplexu veřejné služby.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

Více o digitalizaci České televize na stránkách internetového speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hodin).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT