Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

26. 5. 2011

Nejobsáhlejší česká aplikace pro iPad: iVysílání České televize

iVysílání, rozsáhlý internetový videoarchiv ČT, lze nyní komfortně využívat již i v iPadech – Česká televize nabízí zdarma speciální aplikaci.

Česká televize nabízí uživatelům tabletů Apple iPad speciální aplikaci iVysílání, která přináší na displeje těchto mobilních zařízení populární online videotéku ČT. V iPadech tak lze komfortně využívat kompletní videoarchiv, sledovat desítky tisíc pořadů. Kdykoliv a kdekoliv.

Aplikace iVysílání ČT pro iPad od 26. května 2011 ke stažení zdarma v App Store:
http://itunes.apple.com/us/app/ivysilani/id436780264?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Jedná se o první speciální projekt České televize pro přístroje iPad. Z hlediska nabízeného obsahu jde o největší českou aplikaci na iPadech vůbec, aktuálně nabízí téměř 1675 dnů videa. V iVysílání jsou totiž dostupné všechny původní pořady ČT včetně seriálů, zábavy, magazínů, zpravodajství nebo sportovních přenosů (na něž měla ČT práva) za posledních šest let.

Vytvoření aplikace videoarchivu ČT pro iPady je pro Českou televizi milník. Poprvé je na nových chytrých přístrojích typu iPad archiv našich pořadů. Několikaměsíční práce je začátkem zpřístupňování videoarchivu ČT pro různé platformy. V nejbližších týdnech vznikne sesterská aplikace iVysílání pro iPhony, pak i pro chytré Nokie a pro systém Google Android. Příští rok by mělo být iVysílání i v chytrých televizorech,“ říká výkonný ředitel Nových médií České televize Milan Fridrich.

Aplikace iVysílání pro iPady vznikla ve spolupráci České televize s vývojářskou firmou Motion Media. Aplikace se počátkem května účastnila ještě v beta verzi v pořadí třetí vývojářské Apparade v pražském Hubu. K úskalím, která vývoj aplikace provázela, ředitel Motion Media Jiří Janoušek říká: „Nejvíce si všichni vývojáři a kreativci od nás a z České televize lámali hlavu při vymýšlení logického uspořádání iVysílání pro přístroj s velkým dotykovým přístrojem, aby se uživatel v těch 40 tisících hodinách pořadů zoufale neztrácel. Myslím, že se povedlo vytvořit intuitivní, velmi jednoduchý systém, neboť aplikaci teď ovládá bez problémů i moje dvouletá neteř.“

Videoarchiv iVysílání v iPadech má podobná vodítka pro hledání a strukturu jako jeho webová forma na adrese www.ivysilani.cz. Pořady České televize lze hledat podle abecedy, žánrů a data. Divákovi se zobrazují nejsledovanější pořady dne a týdne i nabídka speciálních archivních perliček z ČT a vidí rovněž, co sledují ostatní uživatelé na webu nebo v aplikaci na iPadu.

„Nejsledovanějšími pořady ČT na webu jsou tradičně původní seriály typu Vyprávěj nebo nyní 4teens, talkshow Všechnopárty či někdejší Uvolněte se, prosím,“, říká Milan Fridrich a dodává: “Ze zpravodajství jsou pak nejsledovanější Hyde park, Otázky Václava Moravce, 168 hodin a Události. Ze sportu to jsou nedávné české zápasy na MS v hokeji a jiné velké sportovní akce jako Olympijské hry.

Počet diváků sledujících pořady České televize na internetu roste. Počet pravidelných diváků iVysílání se za poslední půlrok zvýšil o 30 procent. Přístroje jako iPad, které jsou pro sledování televize ještě vhodnější než počítač, toto číslo mohou výrazně zvýšit.

Zatím je v České republice podle neoficiálních zpráv cca 40 tisíc iPadů. Přístroj se přitom prodává jen od konce loňského roku. Celosvětově se letos a příští rok očekává, že se tabletů jako je iPad, Samsung Galaxy Tab atd. prodá až 200 milionů kusů. V ČR by počet majitelů podle prognóz mohl vyrůst na 100 tisíc během příštích 12 měsíců.

Své aplikace na iPadech mají všechny významné světové televize. Česká televize pro tyto přístroje chystá po iVvysílání ještě speciální aplikace ČT24, která by měla být hotova koncem června, a poté i sportovní ČT4.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Náhled aplikace iVysílání ČT pro iPad (01) (115 kB)

Náhled aplikace iVysílání ČT pro iPad (02) (86 kB)

Náhled aplikace iVysílání ČT pro iPad (03) (88 kB)

Náhled aplikace iVysílání ČT pro iPad (04) (98 kB)