Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

10. 5. 2011

ČT1 – Máte slovo na téma: Očkování – je nezbytné pro naše zdraví?

Ve čtvrtek 12. 5. v přímém přenosu na Jedničce od 21:25 Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou, prof. Romanem Primulou, rodiči a lékaři tváří v tvář problému: Mělo by se povinné očkování zrušit?

Povinné očkování. Je nutné? Má nějaká rizika? Proč je někteří rodiče odmítají? Nejen o tom bude Michaela Jílková diskutovat s předsedou České vakcinologické společnosti prof. MUDr. Romanem Prymulou, CSc., PhD., rodiči, kteří odmítají povinnost očkovat, a lékaři.

Někteří rodiče by zrušení povinného očkování uvítali. Argumentují řadou velkých nejasností a nejistot a své rozhodnutí považují za nanejvýš důležité. Odmítnout jakýkoliv preventivní zákrok, včetně očkování, musí být v demokratické společnosti jednou z možností volby. Odborníci považují očkování za důležitou součást zdravotní prevence. Jeho základním významem je předcházení některým infekčním nemocím. Zájem jednotlivce před zájmem společnosti by proto neměl převládat. Některá onemocnění končící těžkými následky, mnohdy smrtí, se již v naší populaci nevyskytují. Vděčíme za to právě očkování. A podíváme-li do historie, přerušení očkování proti některé z nemocí z různých důvodů mělo za následek větší počet nemocných touto chorobou.

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize. Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice „otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 19. 5. na ČT1 od 21:25 hodin. Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor – stačí se přihlásit na tel. čísle: 261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 06 09.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT