Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

11. 4. 2011

Krysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenáři

Kniha Krysáci, kterou podle stejnojmenného večerníčku napsal Jiří Žáček a vydala Edice České televize, byla nominována na Zlatou stuhu za rok 2010 a v projektu Čtení pomáhá se umístila mezi dvaceti vítěznými knihami v kategorii četby pro děti 3. až 5. třídy základní školy.

Vyhlašovatelé výroční soutěže literatury pro děti a mládež – Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Obec spisovatelů – předali nominační listiny a s nimi spojené ceny nejlepším ilustrátorům, autorům a překladatelům 7. dubna v Obřadní síni liberecké radnice. Slavnostní akt proběhl v rámci 9. ročníku Veletrhu dětské knihy. Odborná porota pracovala ve třech sekcích – výtvarné, literární a překladové a udělila také zvláštní ocenění za nakladatelský počin a celoživotní přínos. Celkem rozhodovala o bezmála třech stovkách knih a jejich autorech. Kniha Krysáci byla v literární části soutěže vybrána mezi čtyři nejlepší beletristické knihy pro děti a mládež. Ocenění převzal osobně autor knihy Jiří Žáček v doprovodu hlavní redaktorky Edice ČT Jitky Saturkové.

Příhody krysích kamarádů se staly oblíbenou dětskou četbou. V roce 2010 patřila kniha podle oficiální statistiky Svazu českých nakladatelů a knihkupců mezi třicet nejčtenějších dětských titulů. V projektu Čtení pomáhá se v hlasování čtenářů umístila mezi dvacítkou nejlepších knih v kategorii četby pro děti 3. až 5. třídy základní školy, přičemž hlasující děti do 15 let ji zařadily dokonce mezi deset nejlepších.

Tiskový útvar ČT

Přílohy

Zlatá stuha 2010 (44 kB)