Kde jsem:

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 12. 2010

Nezápasil jen na žíněnce – Gustav Frištenský v cyklu Neznámí hrdinové – 20. 12.

Světoznámý zápasník Gustav Frištenský nebyl jen výjimečným sportovcem, ale i statečným vlastencem, který se zapojil do odboje proti nacistům. Vypráví o něm nový dokument z cyklu Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy v pondělí 20. prosince na ČT2 od 21:00 hodin.

Gustav Frištenský (1879–1957) byl dokonalým synem své doby, která činorodé vlastenectví nepovažovala za prázdný patos či lacinou frázi, ale za svrchovanou čest a často i samozřejmou povinnost poctivého Čecha. Uznávaný zápasník proto nezaváhal a v těžkých letech okupace se zapojil do odboje. Například finančně vypomáhal rodinám žalářovaných a popravených vlastenců. Byl rovněž ve skupině, která se na Olomoucku připravovala na převzetí moci po okupační správě. Po prozrazení byl gestapáky zatčen a po dobu devíti měsíců i týrán. Nakonec se však dokázal před soudem sám obhájit. Na svobodu se dostal i díky úplatkům, které dokázal rozdat na správných místech.

Statek, na němž Frištenský hospodařil, mu nejprve zabrali Němci, po osvobození ho zdevastovala Rudá armáda a nakonec mu ho vzali i komunisté. Před smrtí mu sice udělili titul zasloužilý mistr sportu, ale léta ho přitom pronásledovali kvůli jeho profesionalismu i jako režimu nepohodlného podnikatele. Na zápasníka, který proslavil svou vlast daleko za hranicemi, vzpomínají v dokumentu neteř a manželka synovce. Obě byly nablízku tomuto statečnému muži i v těžkých okamžicích jeho života.

„Legenda o světově proslulém zápasníkovi Gustavu Frištenském stále žije. Stále platí úsloví: Mít sílu jako Frištenský. Jen málokdo však ví, že tento vlastenec přispíval na české školy a aktivně se zapojil do odboje proti německým okupantům. To byl také důvod, proč jsem nabídl dramaturgii cyklu Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy jeho příběh,“ říká autor scénáře Pavel Taussig. Režie Roman Vávra, dramaturg Aleš V. Poledne, vedoucí výroby Helena Veselá. Cyklus Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy vzniká v Redakci aktuální publicistiky a vedoucím projektu je Čestmír Franěk.

Repríza dokumentu Nezápasil jen na žíněnce na ČT24 24. 12. v 10:30 a 26. 12. v 07:32

www.ceskatelevize.cz/program


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT