Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

10. 6. 2010

MTF Zlatá Praha v novém termínu

47. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha se uskuteční od 16. do 20. října 2010 v paláci Žofín v Praze, chystá řadu novinek!

Česká televize letos pořádá již 47. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Ten si od roku 1964 vybudoval pozici nejvýznamnějšího světového televizního festivalu v oblasti hudby a tance na televizní obrazovce. Mezinárodní soutěž toho nejlepšího ze světové produkce hudebních a tanečních pořadů napříč žánry proběhne tento rok nově na podzim. Festivalovým děním od 16. do 20. října 2010 ožije krásné prostředí paláce Žofín v Praze.

Změnu termínu si vyžádalo další prohloubení spolupráce festivalu s Evropskou vysílací unií (EBU) a Mezinárodním hudebním a mediálním centrem (IMZ). Širší kooperace se konkrétně projeví v programové náplni celého festivalu a jeho doprovodných akcí.

Z přehlídky MIDEM v Cannes budou na festival Zlatá Praha nově přesunuty prestižní Galapremiéry a v Praze se tak uskuteční série tří mimořádných večerů s názvem Golden Prague Premieres. Půjde o významné premiéry nedávno dokončených hudebních a tanečních filmů prestižních světových tvůrců, a to za jejich osobní přítomnosti. IMZ a EBU připravují pro letošní Zlatou Prahu i řadu workshopů, diskuzí a meetingů.

MTF Zlatá Praha chystá mnoho dalších atraktivních novinek také v doprovodném programu, který je určen jak odborné, tak i široké veřejnosti. Na festival letos zavítá jeden z nejlepších choreografů dneška Mats Ek, aby zde ve vybraných videoukázkách představil vrcholy své tvorby. Uvítáme i dlouholetého spolupracovníka Jiřího Kyliána, televizního režiséra Hanse Hulschera, jenž zde uvede ukázky z produkce legendárního Nizozemského tanečního divadla. Producent Reiner Moritz připomene tvorbu nedávno zemřelého amerického tanečníka a choreografa Merce Cunninghama.

MTF Zlatá Praha nabídne i řadu dalších akcí a bude opět zcela bezplatně otevřen všem zájemcům o kvalitní hudební a taneční pořady a filmy na obrazovce. Návštěvníci budou kromě doprovodných programů moci zhlédnout ve festivalové videotéce všechny soutěžní snímky přihlášené do 47. festivalového ročníku.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT