Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

5. 3. 2010

Studenti vysokých škol hodnotí program České televize

Televize veřejné služby systematicky buduje zpětnou vazbu ohlasů na vysílané pořady. V rámci Projektu studentského hodnocení programu vyzvala ke spolupráci studenty mediálně zaměřených vysokých škol.

Ti se budou účastnit hodnotících programových porad přímo na Kavčích horách. Jednotliví tvůrci tak budou konfrontováni s názory nastupující generace.

Jeden z nástrojů, jimiž zkoumá Česká televize odezvu na své vysílání v řadách diváků mladší generace, nachází ve spolupráci s odbornými vysokými školami, proto zahajuje Projekt studentského hodnocení programu. Vybraní zástupci studentů se zúčastní některých interních hodnotících porad programových pracovníků ČT a osobně na nich seznámí dramaturgy a producenty se svými výzkumy i s hodnocením určitých odvysílaných témat. Vycházet přitom budou většinou ze studentských bakalářských a magisterských prací.
„Od Projektu studentského hodnocení programu si slibuji především oživení naší vnitřní diskuse a rozšíření možných úhlů pohledu a perspektiv na programový rozvoj České televize,“ uvádí ředitelka programu ČT Kateřina Fričová.

Smyslem projektu je vedle obohacení systému interního hodnocení programu České televize i snaha umožnit vybraným studentům praktický výstup a rozvíjet vztahy dramaturgů a producentů s vysokými školami a jejich studenty. Iniciátorem a koordinátorem projektu je pedagog a externí spolupracovník ČT Petr Sládeček. „Pokusím se za prvé umožnit, za druhé posílit sdílení informací a znalostí, které v tuto chvíli existují spíše odděleně, buď v televizi veřejné služby, nebo v akademické sféře. Přínosy projektu, jeho dlouhodobé kumulativní efekty, mohou být zajímavé ve smyslu budování určitého znalostního kapitálu.“

V úvodní fázi projektu jsou partnery České televize Fakulta sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně, pražská FAMU a Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Účast některých dalších škol je ve fázi jednání.

„Projekt považuji za vhodnou formu, jak propojit výzkumně analytickou specializaci našich studentů s požadavky televizní industrie,“ říká Jaromír Volek, vedoucí specializace mediální studia na FSS Masarykovy univerzity.

„FAMU jako veřejná instituce, která zaručuje akademickou svobodu pro své studenty i pedagogy, aby tak co nejlépe sloužila veřejnému zájmu, s radostí prohlubuje tímto projektem spolupráci s Českou televizí," vítá zahájení projektu děkan FAMU Pavel Jech.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT