Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

28. 7. 2009

Předvolební diskuse ČT budou reprezentativní

Česká televize se ohrazuje proti zavádějícím tvrzením některých politických stran, že připravované předvolební diskusní pořady Otázky Václava Moravce Speciál budou protěžovat ODS a ČSSD.

Taková tvrzení naprosto odporují dramaturgickému plánu, který je založen na stejném principu jako v předchozích předvolebních vysíláních.

Předvolební diskusní pořady Otázky Václava Moravce Speciál (k volbám do PS PČR) se budou konat v centrech 7 krajů vzestupně podle počtu voličů. Sedm krajů bylo nominováno s ohledem na konec prázdnin a termín voleb 9. a 10. října – Jihočeský, Olomoucký, Ústecký, Jihomoravský, Středočeský, Praha a Moravskoslezský. Každé debaty se budou účastnit krajští lídři politických stran a hnutí, které budou mít nejlepší preference v systému dvou na sobě nezávislých výzkumů volebních preferencí speciálně připravovaných pro Českou televizi. Poslední, osmá debata den před zahájením voleb bude duelem předsedů dvou nejsilnějších politických stran, tak jak je určí aktuální průzkumy veřejného mínění. Není tedy pravda, že se musí automaticky jednat o předsedy ODS a ČSSD. Do konce září si může preference zvýšit každá ze stran svou vlastní volební kampaní.

Otázky Václava Moravce Speciál budou opět veřejné. Změnou oproti předchozím vysíláním bude, že tentokrát nebudou hostům moderátora Václava Moravce klást otázky výhradně diváci, ale ptát se bude i 5 reprezentantů, významných krajských osobností a místní novináři. Tyto úpravy i celý dramaturgický záměr mimořádných debat je podřízen úkolům televize veřejné služby, tedy ukázat smysl demokratických voleb, pomoci voličům při volebním rozhodování, přiblížit volební programy hlavních politických sil v zemi.

Systém výběru politických stran: ČT ve spolupráci se dvěma renomovanými sociologickými agenturami uspořádá předvolební průzkumy v jednotlivých krajích – data budou aktuální, sběr a vyhodnocení proběhnou vždy v závěru předchozího týdne. Podle nich pak budou pozváni krajští lídři předpokládaných nejúspěšnějších stran v tom kterém kraji – kritériem jako obvykle bude pětiprocentní hranice nutná pro vstup do sněmovny. Politické subjekty, které se alespoň v jednom z těchto průzkumů této hranici přiblíží (v rámci statistické chyby), budou podle počtu pozvány na pódium nebo na telemosty.


Ladislav Šticha
tiskový mluvčí ČT