Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

21. 7. 2009

Ocenění dokumentu Živý obraz lepšího světa

Cenu česko-německé mládežnické poroty získal dokument režiséra Mariana Poláka Živý obraz lepšího světa na německém mezinárodním festivalu filmů o přírodě Natur Vision (16. – 19. 7. 2009), který se letos již po osmé konal v návštěvnickém centru Národního parku Bavorský les v Neuschönau.


Porota, která zasedala ve složení: Jan Svatoš (FAMU Praha), Šimon Blaschko (Gymnázium Vimperk), Anna Blöchinger, Carina Kronschnabl (obě Gymnázium Grafenau) a Anja Traxinger (FOS Waldkirchen) udělila tuto cenu jednomyslně za „příkladné zobrazení člověka, který v přetechnizovaném světě dokáže žít v souladu s přírodou a umí dosáhnout štěstí i bez hromadění hmotných statků".

Cenu česko-německé mládežnické poroty převezme osobně scenárista, kameraman a režisér dokumentu Živý obraz lepšího světa Marian Polák na české části festivalu Natur Vision, která se koná 22. – 25. září ve Vimperku.

Na samotě v zapomenutém koutě Orlických hor žije více než čtyřicet let tajemný muž. Nikdo přesně neví, co ho do drsné hornaté krajiny česko-polského pomezí přivedlo, ani proč se rozhodl pro život v ústraní. Málokomu se ho podaří spatřit či se s ním dát do řeči. Pan Mertlík lidi nevyhledává, společnost mu dělá pouze stádo ovcí, kočky, rozhlasový přijímač a především příroda. O jeho znalostech přírodních dějů i praktické péči o okolní krajinu hovoří místní ochranáři s obdivem a uznáním. Režiséru Marianu Polákovi se po několikaletém pravidelném navštěvování podařilo získat souhlas pana Mertlíka s natáčením dokumentárního filmu. Materiál, který vznikal během následujícího půldruhého roku, se stal základem neobyčejného filmového portrétu. Živý obraz lepšího světa nám nepřibližuje pouze jeden nezvyklý lidský osud, ale je rovněž pozoruhodnou výpovědí o sepětí člověka s přírodou, přežívání v syrových horských podmínkách a o paměti míst, která by bez lidí, jako je pan Mertlík, zůstala navždy zapomenuta.
Dokument vyrobilo Centrum publicistiky a dokumentu ČT. Snímek získal Cenu v kategorii dokument na 34. ročníku Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2008. Výroční cena za původní díla domácí filmové a televizní tvorby Trilobit 2008 byla udělena Mariánu Polákovi za autorský dokument Živý obraz lepšího světa jako svědectví o hlubokém sepětí člověka a přírody a o schopnosti neotřele a svobodně reflektovat minulý i současný svět.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT