Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

29. 5. 2009

Česká televize připravila pohádky pro neslyšící děti

Neslyšící děti, ale i dospělí diváci mohou od 1. června sledovat na webu ČT (www.ceskatelevize.cz/pohadkyproneslysici/) devět původních pohádek České televize tlumočených do znakového jazyka.

Česká televize v souladu s Kodexem ČT opět rozšiřuje spektrum své veřejné služby. Ke Dni dětí, tedy 1. června, bude na webu ČT, na adrese www.ceskatelevize.cz/pohadkyproneslysici, spuštěna nová služba pro malé i velké diváky, především pro ty sluchově postižené. K dispozici jsou pohádky starší, jejichž kvalita je už po čtvrtstoletí ověřená televizní obrazovkou, i ty nejnovější, vyrobené v tomto tisíciletí. Sluchově postižené děti i dospělí diváci budou mít možnost setkat se jak se dvěma adaptacemi klasiků české pohádky Boženy Němcové a Josefa Lady, tak i s klasikem světovým, např. Křesadlo podle H. Ch. Andersena. Nebudou chybět původní pohádky, vyrobené pouze pro Českou televizi. Na další tituly pro neslyšící na webu ČT se mohou milovníci pohádek těšit ještě letos. Česká televize je bohužel při výběru pohádek pro tuto službu limitována autorskými smlouvami, nemůže proto zařadit do kolekce řadu výborných pohádek, které jsou koprodukční, výpravné, filmové, ale povolení k šíření přes internet nemají.

Pohádky jsou tlumočeny Jaroslavem Švagrem. Nejnovější pohádka Kdo hledá, najde, se kterou se diváci v úpravě pro neslyšící setkávají poprvé, má tlumočníka nového – Alana Ptáčka.

Česká televize by přivítala reakce sluchově postižených diváků na tuto službu.


Kolekce pohádek pro neslyšící děti na webu ČT:

Předeme, předeme zlatou nitku (tlumočník v obraze J. Švagr)
Pohádka o třech kmotřičkách, které spředly nit osudu prince a dcerky hajného (1981). Hrají: A. Navrátil, M. Bičíková, J. Adamová, S. Zázvorková, B. Holišová, J. Jurištová, J. Zahajský a další. Scénář K. Kuršová. Kamera V. Štinglová. Režie V. Janečková.

Chytrá princezna (tlumočník v obraze J. Švagr)
Pohádka o tom, jak princezna přelstila čerta (1984). Hrají: I. Andrlová, B. Bohdanová, R. Lukavský, V. Beneš, J. Vinklář, I. Richter a další. Na motivy pohádky B. Němcové napsala E. Košlerová. Kamera A. Kovács. Režie V. Hudeček.

Chán Sulejmán a víla Fatmé (tlumočník v obraze J. Švagr)
Orientální pohádkový příběh o trpělivé síle lásky a čarodějných nástrahách (1985). Hrají: J. Bartoška, Z. Jandová, L. Geprtová, J. Zahajský, M. Steinmasslová, O. Vlach a další. Scénář K. Kuršová. Kamera F. Němec. Režie V. Jordánová.

O Popelákovi (tlumočník v obraze J. Švagr)
Pohádka „naruby“ podle Josefa Lady (1986). Hrají: K. Greif, M. Dvorská, J. Zahajský, K. Fialová, S. Vrbická, C. Mayerová, P. Kostka, S. Beneš a další. Kamera V. Štinglová. Scénář a režie V. Janečková.

Berenika (tlumočník v obraze J. Švagr)
Romantická pohádka plná záhadných kouzel a tajemství (1989). Hrají: J. Preissová, B. Rösner, M. Pleštilová, L. Vaculík, K. Urbancová, J. Adamová a další. Scénář J. Pacnerová. Kamera M. Dostál. Režie S. Simonová.

Zlatá princezna (tlumočník v obraze J. Švagr)
Baladická pohádka o podobách lásky a štěstí (2001). Hrají: D. Matásek, L. Rybová, S. Stašová, O. Vetchý a další. Scénář P. Janiš. Kamera M. Kubala. Režie M. Issa.

Poklad na Sovím hrádku (tlumočník v obraze J. Švagr)
Simona Stašová a Jiřina Bohdalová v pohádce, ve které nechybí napětí, kouzelní skřítci a tajuplná sova (2004). Dále hrají: L. Ondřej, M. Prachařová, J. Prachař, B. Dipoldová a další. Scénář K. Kuršová. Kamera V. Opletal. Režie Z. Zelenka.

Křesadlo (tlumočník v obraze J. Švagr)
Pohádka volně podle předlohy H. Ch. Andersena o lásce princezny a rukavičkáře (2004). Hrají: L. Vondráčková, A. Rašilov, V. Žilková, M. Stropnický, L. Jelínková, S. Zindulka a další. Scénář A. Jurásková. Kamera P. Polák. Režie J. Hanuš

Kdo hledá, najde (tlumočník v obraze A. Ptáček) – NOVINKA!
Humorná pohádka o dvou příslušnících kouzelnického rodu a o jedné víc než nezbedné princezně (2007). Hrají: J. Molavcová, M. Zimová, V. Rašilov, V. Postránecký, V. Vydra, S. Zindulka, A. Vránová a další. Scénář I. Peřinová. Kamera P. Polák. Režie J. Hanuš.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT