Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

15. 5. 2009

Dokument Jak se vaří dějiny bodoval v Kanadě

Zvláštní cenu poroty 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Hot Docs v kanadském Torontu získal dokument slovenského režiséra a scénáristy Petera Kerekeše Jak se vaří dějiny. Film vznikl v mezinárodní koprodukci, do které se zapojilo i Centrum publicistiky a dokumentu brněnského studia České televize. Premiéru měl v dubnu 2009 a v českých kinech je stále k vidění.

Dokument vypráví o vojenských kuchařích, o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly v nedávné, ale i vzdálené minulosti vítězství a prohry státníků. Diváky zároveň provází událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Prostřednictvím všedních i dramatických příběhů vojenských kuchařů, kteří vařili pro vojáky v průběhu mnoha krvavých válečných konfliktů, provází diváky různými zeměmi, dějinnými epochami a událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Film vypráví o tom, jak kuchaři prožívali, a třeba i svým dílem ovlivňovali, průběh 2. světové války, konflikt na Balkáně, boje o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého, až překvapivého úhlu pohledu.

Festival Hot Docs, který se letos konal od 30. dubna do 10. května v kanadském Torontu, patří k největším přehlídkám dokumentárního filmu v Severní Americe. V několika kategoriích se na něm předvedlo více než 150 dokumentů z celého světa.


Hana Orošová
tisková mluvčí ČT TS Brno