Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

12. 5. 2009

Ocenění pro režisérku Mariu Procházkovou na AniFestu 2009

Čestné uznání autorce v rámci národní soutěže – soutěže českých filmů získala autorka Maria Procházková (Děti kreslí písničky, Evropské pexeso), na 8. ročníku mezinárodním festivalu animovaných filmů AniFest.

Cenu od poroty získala „za výjimečnou práci s dětmi, výsledkem čehož je překrásný cyklus Děti kreslí písničky, za ohňostroj nápadů, kterým hýří Evropské pexeso, za mimořádné množství kvalitních a pozoruhodných děl autorky a režisérky“.

Letos se tento festival animovaných filmů poprvé uskutečnil ve 2 lázeňských městech – Třeboni a Teplicích.
Jeho první část už proběhla v Třeboni od 1. do 4. května 2009. Ta byla určena hlavně filmovým profesionálům, tvůrcům a odborné veřejnosti. Konala se zde mezinárodní soutěž celovečerních a krátkých filmů i soutěžní přehlídka nových českých filmů. V té měla hojné zastoupení animovaná tvorba České televize. Do soutěže byly přihlášeny nové večerníčky Žížaláci, Malý král, Tři prasátka, Kočka Linda, Princezna z Kloboukových hor či nový animovaný seriál Dějiny udatného českého národa. Soutěže se zúčastnil i oceněný originální projekt Evropské pexeso, ve kterém bylo různými animačními technikami představeno zatím 14 zemí Evropské unie. Dětská tvorba z produkce ČT byla zastoupena již zmíněnou sérií animovaných klipů Děti kreslí písničky.
Organizátoři festivalu v tomto roce připravili rozsáhlou retrospektivu režiséra Eduarda Hofmana. Z archivu ČT byla uvedena díla jako Pohádky o mašinkách, Lužickosrbské bajky, O chytré kmotře lišce. Součástí programu byly i starší a stále velmi oblíbené večerníčky Maxipes Fík, Štaflík a Špagetka, Káťa a Škubánek, O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi, Pohádky z mechu a kapradí, Říkání o víle Amálce.
Po dobu festivalu mohli návštěvníci zhlédnout výstavu k filmu Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Snímek, na kterém se podílela i ČT, se na festivalu také promítal.
U doprovodných odborných akcí stojí za zmínku setkání filmových profesionálů Dagmar Jurákové, Jiřího Tyllera, Jiřiny Pěčové a Zuzany Bukovinské na téma Jak jsme točili večerníčky.
Druhá část festivalu se uskutečnila od 7. do 10. května 2009 v Teplicích. Ta byla zaměřena hlavně na mezinárodní soutěž studentských filmů, zakázkovou tvorbu, pásma škol a filmy vytvořené dětmi.
České televize převzala záštitu nad Cenou za nejlepší film vytvořený dětmi. Získala ji Warda (Belgie 2008) práce dětského kolektivu, velmi výtvarně, poeticky a srozumitelnou přístupnou formou zpracované těžké téma s maximálním využitím zvolené techniky. Cena byla slavnostně vyhlášena šéfdramaturgyní Centra tvorby pro děti a mládež Kateřinou Krejčí na závěrečném večeru festivalu v Teplicích 10. května.
Česká televize byla hlavním mediálním partnerem AniFestu 2009. V rámci mediálního partnerství Česká televize podporovala festival především formou vysílání celostátní spotové kampaně. O festivalovém dění bude ČT informovala ve svých zpravodajských a kulturních pořadech a především prostřednictvím Šupin z AniFestu.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT