Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

5. 5. 2009

Česká televize hlavní mediální partner MHF Pražské jaro 2009

Česká televize je hlavním mediálním partnerem 64. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2009, který se koná od 12. května do 3. června v Praze pod záštitou prezidenta republiky.

V rámci letošní spolupráce s festivalem Česká televize odvysílá v úterý 12. května na ČT2 od 20:00 přímý přenos zahajovacího koncertu s průvodním slovem moderátorky Jitky Novotné. Režie: Stanislav Vaněk. V podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který bude řídit estonský dirigent Neeme Järvi, zazní cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. V přestávce koncertu bude zařazen dvacetiminutový první díl cyklu Echo Pražského jara.

Záznam koncertu, který se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 2. června, uvede ČT v pátek 12. června na ČT2 od 21:00 hodin. V podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením dirigenta Jiřího Kouta zazní skladby Bohuslava Martinů: Svatební košile, H 214; Petra Iljiče Čajkovského Variace na rokokové téma A dur, op. 33; Igora Stravinského Svěcení jara. Večerem provází Jitka Novotná. Režie: Adam Rezek.

V pátek 19. června na ČT2 od 21:00 hodin zařazuje ČT do vysílání také záznam koncertu, který proběhne 28. května v pražském Rudolfinu. Skladby Bohuslava Martinů: Niponari, H 68; Petra Ebena: Pražské nokturno; Josepha Canteloube: Chants d’Auvergne; Josepha Haydna: Symfonie č. 96 D dur, Hob. I:96 hraje Pražská komorní filharmonie. Hudbu doplní průvodní slovo a rozhovory s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a sólistkou Dagmar Peckovou. Režie: Stanislav Vaněk.

V průběhu festivalu bude i v letošním roce ČT vysílat několikaminutové aktuality Echo Pražského jara, které budou od 12. května do 3. června vždy na ČT2 přinášet novinky, zajímavé informace a postřehy z festivalového dění. Nebudou chybět rozhovory a setkání s interpretačními špičkami z celého světa. Režie: Martin Kubala.

Česká televize se bude festivalu Pražské jaro 2009 věnovat i ve svých pravidelných kulturních a zpravodajských pořadech. V rámci mediálního partnerství ČT podporuje festival především formou vysílání celostátní spotové kampaně: www.ceskatelevize.cz/ct/partneri/index.php/

Festival každým rokem svým dobrým jménem podpoří, připomene a uctí některou z hudebních legend. Repertoár letošního ročníku festivalu reflektuje 50. výročí úmrtí českého skladatele Bohuslava Martinů. Informace o programu MHF Pražské jaro 2009 naleznete na webových stránkách: www.festival.cz

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT