Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 4. 2009

Přehlídka Český dokumenT zaujala diváky i tvůrce

Česká televize uspořádala ve dnech 28. a 29. dubna 2009 v kině Atlas Praha dvoudenní otevřenou přehlídku oceněných dokumentárních filmů 2006–2008. Pod názvem Český dokumenT nabídla ve dvou kinosálech vedle téměř dvaceti dokumentů také setkání a diskuse s autory i tvůrci.

Obě diskuse – první o úloze televize veřejné služby při výrobě dokumentárních filmů za účasti ředitelky programu ČT Kateřiny Fričové, ředitele výroby ČT Václava Myslíka, producenta a předsedy představenstva APA Pavla Strnada a Daniely Staníkové z Mediadesk i druhou o dramaturgii a trendech ve vývoji dokumentu opět s ředitelkou programu ČT Kateřinou Fričovou a dále mediálním konzultantem Petrem Sládečkem a dramaturgyní Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava Andreou Slovákovou – připravilo Centrum publicistiky a dokumentu ČT. Vedení diskusí se ujal režisér a producent Pavel Štingl. Z ohlasů jejich účastníků je zřejmé, že tento způsob komunikace vítají a že je mezi tvůrci a nezávislými producenty o pokračování takovéhoto dialogu s vedením televize veřejné služby zájem.

V průběhu Českého dokumenTu byla představena žánrová a tematická pestrost televizního dokumentu včetně dlouhometrážních dokumentárních filmů, určených pro kina, které ČT rovněž podporuje. Byly promítnuty například filmy: Dobře placená procházka – 07 Olgy Špátové, Psáno pro Pražské jaro opus III. Pavla Kouteckého, Zločin jménem Katyň Petry Všelichové, Síla lidskosti – Nicholas Winton Matěje Mináče a u příležitosti letošního významného životního jubilea první dámy českého filmu Věry Chytilové byl uveden její dokument Pátrání po Ester.

Na základě zkušeností z tohoto „nultého“ ročníku uvažuje vedení programu České televize o vytvoření nové tradice.

Zájemcům, kteří se nemohli Českého dokumenTu zúčastnit, nabízí Česká televize vybrané dokumentární filmy z této přehlídky na svých internetových stránkách:
www.ceskatelevize.cz/ceskydokument


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT