Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

29. 4. 2009

Konec analogové ČT1 z vysílače Praha - město před půlnocí 30. dubna

Česká televize ukončí analogové zemské vysílání ČT1 z vysílače Praha - město těsně před půlnocí z 30. dubna na 1. května. Na 51. kanálu ze žižkovské věže pak bude týden vysíláno textové sdělení o důvodu vypnutí tohoto analogového vysílače, možnosti digitálního příjmu a zdrojích podrobnějších informací.

Aktuálně 1. 5. 2009:
ANALOGOVÉ VYSÍLÁNÍ ČT1 ZE ŽIŽKOVSKÉ VĚŽE SKONČILO!
Analogové zemské vysílání ČT1 na 51. kanálu z vysílače Praha - město (Žižkov) definitivně skončilo ve čtvrtek 30. dubna ve 23.59 hodin. Do 7. května zůstává na obrazovce textové sdělení s odkazem na zdroje podrobnějších informací. Pro příjem všech čtyř programů České televize můžete využít digitální zemské vysílání na 53. kanálu z vysílačů Praha - město (Žižkov) a Praha (Cukrák). Více informací získáte na www.digict.cz, v teletextu ČT1 – strana 650 a v Diváckém centru ČT – telefon 261 13 74 74 (denně 7.30 - 20.00 hodin).

Žijeme digitalizací: Vše o vypnutí analogového vysílání v Praze
Zvláštní vydání pořadu Žijeme digitalizací nabídnulo v neděli 26. dubna od 21.35 hodin na ČT1 třicet minut plných všech podstatných informací o brzkém vypnutí analogového vysílání ČT1 z vysílače Praha - město i o dalším rozvoji digitálního vysílání České televize v celé ČR. Záznam sledujte v internetovém iVysílání.
Technický plán přechodu (TPP), nařízení vlády č. 161/2008 Sb., stanovuje na 30. duben 2009 vypnutí veškerého analogového zemského televizního vysílání ze stanoviště Praha - město – Žižkov. Česká televize ukončí analogové zemské vysílání programu ČT1 na 51. kanálu ze žižkovského vysílače ve čtvrtek 30. dubna 2009 pozdě večer, minutu před půlnocí na 1. května 2009. Ještě po následující týden diváci přijímající ČT1 analogově ze Žižkova uvidí na obrazovkách textové sdělení – oznámení o skončení analogového vysílání, doporučení k přechodu na digitální příjem všech čtyř programů České televize a odkaz na zdroje podrobnějších informací o digitalizaci. Obyvatelé Prahy a přilehlých měst a obcí už od začátku února 2009 snadno poznají, že přijímají první program České televize analogově ze žižkovské věže. V pravém spodním rohu obrazovky vidí piktogram v podobě čtyř čtverců. Od 23. března 2009 tento symbol doplňuje další grafický prvek – textová lišta upozorňující na blížící se vypnutí analogového zemského vysílání ČT1 a nutnost zajistit si digitální příjem. Toto varování pak od 27. března 2009 umocňuje speciální spot zařazovaný rovněž jen do vysílání Jedničky z vysílače Praha - město (ostatní vysílače v tu dobu vysílají běžné upoutávky). Ilustrační snímek: Speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců) v pravém spodním rohu obrazovky a textová informační lišta - grafické prvky označující analogový signál, jehož vypnutí se blíží. Analogové vysílání ČT1 z vysílače Praha - město – Žižkov na 51. kanálu skončí 30. dubna 2009.
Ilustrační snímek: Speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců) v pravém spodním rohu obrazovky a textová informační lišta - grafické prvky označující analogový signál, jehož vypnutí se blíží. Analogové vysílání ČT1 z vysílače Praha - město – Žižkov na 51. kanálu skončí 30. dubna 2009.
O přechodu na digitální vysílání informuje Česká televize své diváky dlouhodobě všemi dostupnými prostředky. Ve vysílání se digitalizaci věnuje nejen zpravodajství ČT, ale i magazíny Čétéčko, Barvy života, Sama doma, týdeník PORT a zejména pořady Žijeme digitalizací – záznam zvláštního vydání z 26. března ve formátu diskuzního Máte slovo s Michaelou Jílkovou a jejími hosty i speciál z 26. dubna o vypnutí analogové ČT1 ze Žižkova lze přehrát kdykoliv v internetovém iVysílání ČT na adrese www.ivysilani.cz. Na webu je k dispozici i obsáhlý zdroj informací o digitalizaci – specializované stránky www.digict.cz. Vše podstatné lidé najdou také v teletextu ČT1 na straně 650, v časopisu ČT+ a telefonicky se mohou obrátit na Divácké centrum ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7.30 – 20.00 hodin). Digitální zemské vysílání České televize, tzv. multiplex veřejné služby, nabízí programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení přijímačů SSU) a sedm stanic ČRo. V Praze a blízkém okolí lze veřejnoprávní multiplex naladit na 53. kanálu z vysílačů Praha - město – Žižkov (vertikální polarizace) a Praha – Cukrák (horizontální polarizace). Pro příjem digitálního zemského vysílání divák potřebuje set-top-box nebo digitální televizor s DVB-T tunerem. Stejně důležitá je i nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová stačí jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Problémy může působit nevyhovující zesilovač nebo rozbočovač signálu. Nezbytná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech. Všechny čtyři programy České televize lze přijímat nejen v rámci zemského digitálního vysílání, ale kdekoliv v České republice také prostřednictvím satelitního digitálního vysílání (DVB-S) – z družice Astra 3A, nebo coby součást placených služeb dvou komerčních poskytovatelů. V případě dostupnosti je možné využít také placené služby kabelové televize či IPTV. Štěpán Janda Tiskový útvar ČT

Více o přechodu České televize z analogového na digitální zemské vysílání na www.digict.cz
Podrobný harmonogram pro územní oblast Praha
Harmonogram pro celou Českou republiku
Jak přejít na digitální příjem
Přijímače zemského digitálního vysílání DVB-T
DVB-T ve společných anténách (STA)