Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

27. 4. 2009

Česká televize hlavní mediální partner festivalu AniFest 2009

Česká televize je hlavním mediálním partnerem mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest 2009, jehož osmý ročník se uskuteční ve dvou městech, v Třeboni ve dnech 1. až 4. května, v Teplicích 7. až 10. května 2009.

V rámci mediálního partnerství Česká televize podporuje festival především formou vysílání celostátní spotové kampaně od 6. 4. do 10. 5. 2009. Spot si mohou návštěvníci webových stránek ČT přehrát a ohodnotit podle toho, jak se jim líbí: www.ceskatelevize.cz/ct/partneri/

České televize převzala záštitu nad Cenou za nejlepší film vytvořený dětmi. Cena bude slavnostně vyhlášena na závěrečném večeru festivalu v Teplicích. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 50 filmů, z nichž porota vybrala 10 filmů, jejichž prezentace proběhne v Teplicích od 7. do 10. května.

Česká televize vytvořila internetový speciál
www.ceskatelevize.cz/anifest/
, kde jsou od 27. dubna k dispozici informace a fotografie k animované tvorbě, která bude Českou televizi reprezentovat na festivalu.

Hostem chatu ČT s osobností v úterý 28. dubna 2009 od 14 hodin bude Martin Duda, autor letošní znělky AniFestu. Jeho dosud největším úspěchem je americká nominace jeho absolventského filmu Jsem větší a lepší na studentského Oscara v kategorii zahraniční film.

O festivalovém dění bude Česká televize informovat ve svých zpravodajských a kulturních pořadech a především prostřednictvím čtyřminutových Šupin z AniFestu od 4. do 10. května na ČT2 – 3. 5. od 22.40 hod. – 4. 5. od 22.40 hod. – 5. 5. od 23.05 hod. – 9. 5. od 22.40 hod. – 10. 5. od 23.20 hod.

Na festivalu bude mj. uveden animovaný cyklus Evropské pexeso vyrobený Centrem pro děti a mládež ČT. Jeho prvních 14 dílů bude představeno teplickému i třeboňskému dětskému publiku. Evropské pexeso je projekt ČT určený především malým divákům, určitě ale pobaví a také poučí i dospělé. Na obrazovkách ČT se jednotlivé díly začaly objevovat během první poloviny roku 2009, kdy Česká republika předsedá Radě EU. Osmadvacetidílný cyklus tříminutových hravých filmů představuje jednotlivé země Evropské unie, přičemž každý díl je věnován jednomu státu, poslední z nich pak myšlence spojené Evropy.

Návštěvníci festivalu budou mít také možnost zhlédnout v předpremiéře kreslený animovaný seriál Dějiny udatného českého národa, večerníček Kočka Linda a 3D večerníček Tři prasátka, který Centrum tvorby pro děti a mládež České televize připravuje ve studiu Alkay Animation Prague s.r.o. Elektronická technologie 3D loutkové animace je použita poprvé v historii Večerníčku ČT. Pohádky plné humoru, nadsázky a originálního vidění světa fantazie napsal Michal Žabka, který je zároveň výtvarníkem i režisérem tohoto projektu. Za pozornost stojí i další tvorba České televize, která bude na festivalu prezentována - Žížaláci, Princezna z Kloboukových hor, Malý král, Děti kreslí písničky ad.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT