Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

23. 4. 2009

Nejlepší dokumenty v kině - Český dokumenT přehlídka ČT – 28. a 29. 4. 2009

Nestihli jste některý z dokumentů v televizi? Chcete si jej vychutnat na velkém plátně?

Přijďte do kina… Český dokumenT, přehlídka oceněných dokumentárních filmů 2006–2008, kterou pořádá Česká televize ve dnech 28. a 29. dubna 2009, v kině Atlas Praha, nabídne ve dvou kinosálech vedle téměř dvaceti dokumentů také setkání a diskuse s autory i tvůrci. Vstupné 29 Kč (dopoledne) a 49 Kč (odpoledne a večer), permanentka 150 Kč. Program a více informací naleznete na speciálu
www.ceskatelevize.cz/ceskydokument/

Dvoudenní otevřená přehlídka Český dokumenT představí nejlepší díla z dokumentární tvorby České televize, která v posledních letech získala významné domácí, či mezinárodní ocenění. Český dokumenT má přispět ke zviditelnění dokumentů vznikajících přímo v ČT nebo v její koprodukci, ať už ve spolupráci s renomovanými českými dokumentaristy, nebo s talentovanými mladými tvůrci. Přáním organizátorů je vytvořit příjemnou atmosféru jak pro setkání a debaty dokumentaristů s diváky – přáteli dokumentu a studenty, tak i pro odbornou diskuzi tvůrců, dramaturgů a kritiků.

Česká televize se významnou měrou podílí na tváři české dokumentární tvorby nejen jako dominantní producent, ale také jako nositel kvality. „Původní český dokument patří k základním kamenům programové strategie televize veřejné služby. Přehlídka úspěšných snímků z její dílny Český dokumenT to potvrzuje,“ uvádí mj. generální ředitel ČT Jiří Janeček v katalogu přehlídky. Pro její „nultý“ ročník byla vybrána díla oceněná v nedávné době, vyjma těch nejnovějších, která mají diváci ještě v čerstvé paměti. V příštích letech organizátoři plánují nahlédnout hlouběji do historie a připomenout úspěšné filmy z dřívějších let.

Představena bude žánrová a tematická pestrost televizního dokumentu včetně dlouhometrážních dokumentárních filmů, určených pro kina, které ČT rovněž podporuje. Diváci se mohou těšit například na Dobře placenou procházku – 07 Olgy Špátové, která mapuje nastudování jazzové opery Jiřího Šlitra na libreto Jiřího Suchého. Uveden bude poslední díl trilogie o zákulisí slavného mezinárodního hudebního festivalu Psáno pro Pražské jaro III. Pavla Kouteckého, po jehož tragické smrti se režie snímku ujal Jaroslav Hovorka. Dokument Adély Sirotkové se věnuje novodobému fenoménu - Singles. Situační film Eriky Hníkové Sejdeme se v Eurocampu ukáže možnosti a realitu české vesnice v Evropské unii. Dokumentární příběh Wichterle Tomáše Kudrny vypráví o tvůrci kontaktních čoček. Snímek Petry Všelichové Zločin jménem Katyň představuje dosud nepublikovaná fakta a nové souvislosti o jednom z největších zločinů novodobé historie. Jana Hádková osobně představí svůj dokumentární film Legenda o Kischovi, věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností první poloviny dvacátého století. Chybět nemůže ani dokument ověnčený cenou Emmy 2004, Síla lidskosti – Nicholas Winton režiséra Matěje Mináče. Průvodcem filmu je jeden z nejvýznamnějších reportérů kanadské televizní stanice CBC Joe Schlessinger, který patří mezi 669 židovský dětí, které v roce 1939 Sir N. Winton zachránil. Daniela Gébová ve filmu Industriální elegie sleduje zánik mikrosvěta hornických kolonií na Ostravsku. K dobrodružství objevování tajemného podmořského světa a Téměř zapomenutou historii potopeného křižníku z první světové války mapuje film Zenta… osud rakousko–uherského křižníku Petra Jančárka. U příležitosti letošního významného životního jubilea první dámy českého filmu Věry Chytilové bude uveden její dokument Pátrání po Ester, který přibližuje pozoruhodný život a originální tvorbu výtvarnice, scenáristky, režisérky a výrazné osobnosti české nové vlny Ester Krumbachové. Po projekci snímku proběhne setkání s režisérkou Věrou Chytilovou.

V rámci přehlídky budou uvedeny také snímky Zmarené nádeje 1968 a Môj otec Gulag z tvorby Slovenské televízie. Ve druhém jmenovaném režisér František Palonder sleduje osud člověka, který se narodil v sovětském gulagu, kam byla jeho slovenská matka zavlečena spolu s dalšími tisíci Slováků těsně po druhé světové válce. V prvním se pak Dušan Hudec pokouší přehodnotit složité období v bývalém Československu v letech 1968–69.

Připraveny jsou dvě předpremiéry dokumentárních projektů:

V úterý 28. 4. od 11:00 v Malém sále: Proces H – projekce 1. a 5. dílu
Atypický dokumentární projekt České televize vychází z autentického filmového záznamu, který Státní bezpečnost pořídila během devítidenního politického monstrprocesu s JUDr. Miladou Horákovou & spol. Neúplný materiál v délce cca 7 hodin, nalezený v Národním filmovém archivu, se pomocí zvukového záznamu z archivu Českého rozhlasu a stenografických záznamů z procesu, uložených ve Státním archivu, podařilo zkompletovat do takřka „přímého přenosu" ze soudní síně na Pankráci. Dokumentární záznam je průběžně doplňován vstupy historiků, pamětníků a odborných spolupracovníků. Ti objasňují podstatu a metody procesu korunovanému justiční vraždou, charakteristiky jednotlivých obžalovaných, soudců, prokurátorů, advokátů a dalších zainteresovaných osob, v neposlední řadě pak zrůdné mechanismy manipulace s veřejným míněním, kdy desetitisíce "pracujících" podepisovaly rezoluce požadující nejpřísnější tresty pro lidi, jejichž jediným proviněním byl odlišný politický názor. Tato tragická fraška se odehrála před tehdejším Státním soudem v devíti dnech na přelomu května a června 1950 a podobným způsobem je členěn i dokumentární cyklus Proces H.

Ve středu 29. 4. od 11:00 v Malém sále: Nad hlavou hvězdy, srp a kladivo
Dokumentární mozaika o zdánlivě nepodstatných detailech dětství hledá režisér Josef Císařovský kořeny svého pozitivního vztahu ke světu v politicky problematických 50. letech minulého století. Chce černobílé chápání této doby rozšířit o nový pohled. Upozornit na skrytou dimenzi a plasticky doplnit dokumenty posledního desetiletí, mapující zločiny komunistického režimu.
V rámci přehlídky proběhnou i dva odborné semináře – v úterý 28. 4. od 16:00 hodin budou na téma Úloha televize veřejné služby při výrobě dokumentárních filmů diskutovat ředitelka programu ČT Kateřina Fričová, ředitel výroby ČT Václav Myslík, producent a předseda představenstva APA Pavel Strnad, režisér a producent Pavel Štingl, právník Vladimír Kroupa a Daniela Staníková z Mediadesk. Ve středu 29. 4. od 16:00 hodin se pak spolu s odbornou veřejností o své názory na dramaturgii a trendy ve vývoji dokumentu podělí opět ředitelka programu ČT Kateřina Fričová, režisér a producent Pavel Štingl, mediální konzultant Petr Sládeček a dramaturgyně Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava Andrea Slováková. Po oba dny budou samozřejmě na semináři přítomni i odborní dramaturgové České televize.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT