Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

21. 4. 2009

Výluka analogového i digitálního vysílání ČT z Cukráku – 22. dubna

Kvůli technické údržbě proběhne 22. 4. 2009 výluka analogového i digitálního vysílání ze stanoviště Praha – Cukrák, mezi 6. a 15. hodinou se odmlčí mutliplex veřejné služby i analogová ČT1.

České Radiokomunikace, a. s. uskuteční ve středu 22. dubna 2009 technickou údržbu na vysílači Praha – Cukrák. Vysílací technologie proto bude muset být na tomto stanovišti dočasně odstavena z provozu.

Od 6.00 do 15.00 hodin bude tedy na Cukráku přerušeno digitální zemské vysílání všech čtyř programů České televize, tzn. multiplex veřejné služby na 53. kanálu (efektivní vyzářený výkon 100 kW, horizontální polarizace), a ve stejnou dobu nebude šířeno ani analogové zemské vysílání ČT1 na 26. kanálu (efektivní vyzářený výkon 676 kW, horizontální polarizace).

Odstávka v uvedené době zasáhne diváky v Praze i přilehlých obcích a městech, kteří přijímají digitální zemské vysílání České televize, respektive analogové zemské vysílání ČT1 z vysílače Praha – Cukrák. Malá část z nich může v některých lokalitách ojediněle zaznamenat namísto úplného výpadku digitálního příjmu programů ČT jen jeho více či méně výrazné zhoršení – to v případě, že jejich příjmová zařízení zachytí signál veřejnoprávního multiplexu šířený rovněž na 53. kanálu, ale z vysílače Praha - město – Žižkov (31,6 kW, vertikální polarizace), nebo automaticky naladí signál na jiném kanálu z některého vzdálenějšího digitálního vysílače sítě 1.

Po skončení údržbové výluky na vysílači Praha – Cukrák se příjem analogového zemského vysílání ČT1 i digitálního zemského vysílání všech čtyř programů České televize vrátí do původního stavu. Jen výjimečně by mohly některé technicky méně vyspělé digitální přijímače vyžadovat opětovné naladění.

Česká televize děkuje za pochopení divákům z hlavního města a okolí, jichž se odstávka dotkne.

Informace o všech plánovaných výlukách vysílání ČT jsou k dispozici vždy s předstihem v teletextu ČT1 (strana 439) a ve vyhrazené rubrice na webu České televize (Kontakty > Výluky vysílačů).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT