Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

20. 4. 2009

Ocenění dokumentů České televize

Dokumenty Štětcem a mačetou režiséra Vladimíra Šimka a V hlavní roli Gustáv Husák Michala Kubala a Roberta Sedláčka byly oceněny na 44. ročníku festivalu vědecko-populárních filmů Academia film Olomouc (14. – 19. 4. 2009).


Cenu časopisu Vesmír za nejlepší český dokument v oblasti přírodních věd převzal režisér Vladimír Šimek za svůj snímek Štětcem a mačetou. Unikátní snímek zachycuje pouť Maturaca, jejímž cílem bylo hledání spojnice mezi Amazonkou a Orinokem. Jan Dungel není obyčejný malíř. Je to malíř džungle. Pravidelně ze svého rodbného Brna se svou ženou vyjíždí do jihoamerické divoké přírody. Prodírá se pralesy, plaví se po řekách, brodí se v bažinách a přitom skicuje, kreslí a maluje s anatomickou přesností všechny živočichy, které potká. Na svých cestách se již nejednou ocitl v ohrožení života. To se mimo jiné podařilo zachytit i filmového štábu cestovatele Vladimíra Šimka, který jej doprovázel při zatím poslední cestě. Film představuje neobyčejnou vášeň a touhu přiblížit se původnímu světu na této planetě, v němž vládl přirozený řád a harmonie, daleko od civilizace.
Snímek získal Cenu poroty v kategorii TV filmy na Tourfilmu Karlovy Vary 2008.
Dokument Štětcem a mačetou bude uveden 29. dubna 2009 od 17:00 v Malém sále pražského kina Atlas v rámci přehlídky oceněných dokumentárních filmů Český dokumenT.
Více informací:
www.ceskatelevize.cz/ceskydokument


Cenu časopisu Dějiny a současnost za nejlepší český dokument v oblasti humanitních a společenských věd získal film Roberta Sedláčka a Michala Kubala V hlavní roli Gustáv Husák. Politický vězeň a normalizátor v jedné osobě. Jaký byl i nebyl? V dokumentu Michala Kubala a Roberta Sedláčka zazní vedle exkluzivní výpovědi Husáka juniora i názory muže, který začal s demontáží jeho éry - Michaila Gorbačova.
Česká televize dokument vysílá ve středu 22. dubna na ČT2 od 20:30 hodin.


44. ročník festivalu vědecko-populárních filmů Academia film Olomouc měl podtitul Vidět a vědět! Do letošního nejnavštěvovanějšího ročníku se přihlásilo do soutěže přes 200 snímků z celého světa. Festival opět pořádala Univerzita Palackého v Olomouci a třetím rokem se na jeho organizaci podílel tým Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Stejně jako v minulých letech mohli festivalové dění sledovat i diváci u obrazovek prostřednictvím zpravodajského deníku aFokus. Po skončení festivalu proběhne projekt Academia film Olomouc do kraje, díky němuž se vybraná část programu dostane i do ostatních míst olomouckého regionu. Uskuteční se také zahraniční festivalové ozvěny (ve městech Vídeň, Brusel, Paříž).



Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT