Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

3. 4. 2009

Staňte se spoluautory Knihy mého srdce na pokračování s multimediálním projektem České televize

Spoluautorem první celonárodní „knihy na pokračování“ se může stát každý. Česká televize připravila pro čtenáře a fanoušky literatury, kromě jedinečné televizní ankety Kniha mého srdce, ve které budou diváci a čtenáři volit nejoblíbenější knihu, také nový interaktivní multimediální projekt.

Projekt Kniha mého srdce na pokračování bude probíhat na webovém speciálu
www.knihasrdce.cz
. 12 profesionálních spisovatelů a 12 nejlepších spisovatelů amatérů vytvoří dvě celonárodní knihy „na pokračování“. Patronkou projektu se stala jedna z nejpopulárnějších autorek u nás Halina Pawlowská.


Od 4. do 16. dubna si diváci a uživatelé webu zvolí téma knihy. Poté patronka projektu Halina Pawlowská napíše úvodní kapitolu, která jediná zůstane stejná pro obě knížky – profesionální i amatérskou.

V profesionální knize bude 12 uznávaných českých autorů postupně rozvíjet příběh započatý v úvodní kapitole, přičemž mohou brát ohled na přání čtenářů vyjádřená v internetové diskuzi. Diváci a uživatelé webu tak získají možnost ovlivnit děj příběhu a v konečném důsledku i podobu knihy. Spolupráci zatím přislíbili tito autoři: Martin Bezouška, Petra Braunová, Monika Elšíková, Arnošt Goldflam, Miloš Kratochvíl, Vojtěch Steklač, Iva Pekárková, Iva Procházková, Markéta Zinnerová, dva zbývající budou oznámeni později.

Úvodní kapitolu mohou navíc v amatérské knize rozvíjet všichni, kdo mají chuť psát. Amatérští spisovatelé a příznivci literatury obecně, mohou rozvíjet děj příběhu ve vlastních kapitolách, které přihlásí do soutěže jejich vložením do aplikace na webu
www.knihasrdce.cz
. Ze všech zaslaných příspěvků budou v každém cyklu vybrány tři nejzajímavější. Hlasováním uživatelů na webu bude zvolena kapitola, která bude zařazena do amatérské knihy. Na tuto vítěznou kapitolu každého cyklu budou následně moci navazovat další autoři.

Takto vzniknou dvě knihy se stejným začátkem, které se ale budou vyvíjet naprosto odlišně. Psaní a publikování jednotlivých kapitol bude rozloženo do čtrnáctidenních intervalů. Projekt tak vyvrcholí na konci prvního říjnového týdne.

Nový interaktivní multimediální projekt Kniha mého srdce na pokračování připravila Česká televize spolu s premiérou velké zábavné soutěže (podle licence BBC s názvem The Big Read) Kniha mého srdce. ČT ji pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem, Svazem českých knihkupců a nakladatelů a knihovnami ČR. Zahajovací večer ankety Kniha mého srdce proběhne v přímém přenosu 4. dubna na ČT1 od 20:00 hodin. Slavnostní finále se uskuteční 17. října 2009.

Veškeré informace o tvorbě Knihy mého srdce na pokračování budou zveřejněny na webovém speciálu
www.knihasrdce.cz
v sobotu 4. dubna 2009, kdy projekt odstartuje.

Jednotlivé kapitoly budou průběžně publikovány na webových stránkách
www.knihasrdce.cz
, v magazínu deníku Právo. Možnost přečíst si je získají i uživatelé mobilních telefonů, a to na wapové adrese m.knihasrdce.cz, kde budou také k dispozici informace o projektu. Prostřednictvím mobilních telefonů mohou všichni zájemci své příspěvky i psát a následně je posílat do databáze v ČT: Na uvedené wapové adrese bude také možnost hlasovat pro nejlepší amatérskou kapitolu aj.

Další platformou, na které bude projekt prezentován, je vysílání Českého rozhlasu. Kapitoly jednotlivých profesionálních autorů budou předčítány v nedělním pořadu ČRo2 Čas ke snění. Z těchto čtení vzniknou audionahrávky kapitol, které budou ke stažení na webu, a také na wapu. Uživatelé mobilních telefonů si je tak budou moci poslechnout na svých mobilních telefonech.

Na interaktivním multimediálním projektu České televize Kniha mého srdce na pokračování spolupracují Český rozhlas, deník Právo, Národní knihovna ČR a katedra žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT