Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

1. 4. 2009

Pořady z celého světa zadarmo – nový projekt České televize

Česká televize připravuje nefinanční projekt výměny pořadů s významnými televizními společnostmi světa.

Za pořady ČT bude televize veřejné služby získávat unikátní pořady partnerských televizí, a to zcela zdarma. Koncepce bude mít dva obrovské přínosy. Tuzemské pořady přispějí ke zviditelnění České republiky v zahraničí a český divák získá možnost sledovat skvělé pořady významných partnerů.

Projektu České televize má pomoci speciální vysílání pro české krajany žijící v cizině a také intenzivnější spolupráce s vybranými zahraničními mediálními partnery mimo tradiční struktury European Broadcasting Union (EBU) na bázi výměny pořadů a logistické podpory. Pilotní model nového formátu vzniká konzultacemi s médii a s českými krajanskými spolky v americkém Texasu, kde žije podle střízlivých odhadů více než milion občanů hlásících se k českým, moravským a slezským kořenům.

O možnostech výměny pořadů a vzájemné podpory jednal v minulých dnech generální ředitel České televize Jiří Janeček v Austrálii, když přijal pozvání Special Broadcasting Service (SBS) v Sydney. Tento mediální kolos vysílá ve více než šedesáti jazycích a patří mezi světově nejrespektovanější instituce zabývajícími se informováním menšin. Pod hlavičku SBS vysílá i česká sekce, která oslovuje české krajany v Austrálii. Generální ředitel České televize jednal s ředitelem programu SBS Mattem Cambellem a ředitelkou rozhlasové sekce SBS Paulou Masselosovou. Jiří Janeček nastínil vznikající projekt ČT, který si klade za cíl přinášet odpovídající formou informace českým krajanům v zahraničí a také informoval o zájmu vysílat speciální pořady pro menšiny žijící v ČR. Zástupci SBS tento záměr považují za nepostradatelnou součást programové nabídky a přislíbili pomoc při realizaci projektu.

Jiří Janeček a ředitel odboru vnějších vztahů ČT Roman Bradáč poskytli SBS rozhovor o současné situaci v mediální oblasti v ČR. Australské novináře zajímal především stav digitalizace a také zkušenosti zástupců ČT s vlivem ekonomické krize na fungování veřejnoprávních médií v Evropě.

Dále se Jiří Janeček v Sydney setkal s ředitelem pro mezinárodní vztahy a strategii Australian Broacasting Corporation (ABC) Murrayem Greenem. Jednání s vrcholným zástupcem australské veřejnoprávní televize potvrdilo oboustranný zájem ČT a ABC o budoucí spolupráci v oblasti výměny pořadů, především dokumentárních filmů a dětských programů. Pan Murray Green navrhl i možnost vzájemného logistického zajišťování zpravodajských štábů ve střední Evropě (ČT) a Austrálii (ABC). Ředitel pro mezinárodní vztahy a strategii zdůraznil, že Českou televizi považuje za nejstabilnější médium veřejné služby v celém středoevropském a východoevropském regionu a ocenil její silnou pozici v rámci EBU. Murray Green také uvítal návrh Jiřího Janečka na možnost koprodukční spolupráce na celovečerních i dokumentárních filmech. Další krokem ve spolupráci ČT a ABC bude informativní výměna vhodných pořadů a následná návštěva manažerky mezinárodních vztahů Joan McKainové v Praze. Jednání za Českou televizi povede ředitel vnějších vztahů Roman Bradáč. Cílem setkání bude upřesnit možnosti podpory zpravodajských štábů ČT a ABC v ČR a Austrálii, realizace krátkodobých stáží a pokračování jednání o případné koprodukci. Obě strany považují tento druh spolupráce za ekonomicky výrazně výhodný.

Generální ředitel České televize Jiří se v Sydney sešel také se zástupci krajanských organizací a českých studentů, kteří v Austrálii působí. Ti myšlenku vysílání pro krajanské komunity přivítali jako důležitou službu televize veřejné služby, která pomůže zesílit vazby mezi krajany a jejich původní vlastí. Projekt má však interaktivní podobu. Cílem bude nejen informovat, ale také si v krajanských komunitách připravit vhodné externí spolupracovníky, kteří by v případě zájmu dokázali na odpovídající úrovni dodávat informace pro Redakci zpravodajství ČT.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT