Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

6. 2. 2009

Konec analogové ČT1 z vysílače Praha - město signalizuje piktogram

Analogové vysílání ČT1 ze stanoviště Praha - město – Žižkov má skončit 30. 4. 2009. Od 6. 2. 2009 lze signál rozeznat podle speciálního symbolu na obrazovce.

Česká televize je připravena ukončit 30. dubna 2009 analogové zemské vysílání ČT1 ze stanoviště Praha - město – Žižkov, jak stanovuje Technický plán přechodu, nařízení vlády ČR. S tříměsíčním předstihem bude do obrazu prvního programu ČT vysílaného z tohoto vysílače vložen speciální symbol.

Od pátku 6. února 2009 uvidí diváci přijímající analogové zemské vysílání ČT1 na 51. kanálu z vysílače Praha - město – Žižkov známý piktogram. Ten se v podobě čtyř čtverců objeví v pravém spodním rohu obrazovky. V průběhu února nebude zařazen trvale, mizet bude při vysílání filmů a dalších pořadů, u nichž by výrazněji narušil divácký zážitek. Od března však tato forma upozornění na blížící se vypnutí analogového terestrického signálu nabude na intenzitě. Speciální symbol bude viditelný nepřetržitě a připojí se k němu také textová lišta s bližšími informacemi.

Piktogram a textová lišta dovolují divákům jasně rozeznat, že se musejí připravit na digitální příjem. Oba grafické prvky vidí na svých obrazovkách vždy pouze ti lidé, kteří skutečně přijímají analogové zemské vysílání z vysílače, jenž bude vypnut.

Speciální symbol - piktogram v podobě čtyř čtverců - v pravém spodním rohu obrazovky

Speciální symbol - piktogram v podobě čtyř čtverců - v pravém spodním rohu obrazovky

Jedinou výjimku bude nyní krátkodobě představovat malá skupina diváků ladících analogové zemské vysílání ČT1 z převaděčů Praha – Vokovice (44. kanál), Praha – Žvahov (49. kanál), Zdice (32. kanál) a Loděnice (49. kanál). Ta několik dnů piktogram uvidí a následně jí zmizí. Zmíněné převaděče (vysílače malého výkonu, lokálního významu) totiž využívají jako svůj zdroj právě signál z vysílače Praha - město – Žižkov. V nejbližších dnech ale budou přeladěné na jiný zdroj a Česká televize je prozatím ponechá v provozu. Síť sekundárních analogových vysílačů (převaděčů) se bude vypínat až po komplexním zhodnocení dostupnosti digitálního zemského vysílání sítě 1 (multiplexu veřejné služby) z hlavních vysílačů, respektive po zvážení výstavby sekundárních digitálních vysílačů pro dané lokality.

Myšlenka jednoznačné identifikace signálu prostřednictvím grafických atributů vložených přímo do obrazu má svůj původ v ČT. Televize veřejné služby tuto metodu využívá po celou dobu přechodu z analogového na digitální zemské vysílání.

Digitální zemské vysílání České televize v rámci sítě 1 lze v Praze a okolí naladit již od 31. října 2008. Multiplex veřejné služby – všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a rozhlasové stanice ČRo – vysílají shodně na 53. kanálu vysílače Praha - město – Žižkov (vertikální polarizace) a Praha – Cukrák (horizontální polarizace). Pro příjem je potřeba set-top-box či digitální televizor s DVB-T tunerem, také nepoškozená, správně nasměrovaná, pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Pozornost je nutné věnovat případně zapojeným zesilovačům a rozbočovačům. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

Více o digitalizaci ČT: vysílání České televize, internetový speciál www.digict.cz, teletext ČT1 (strana 650), časopis ČT+ a Divácké centrum ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7.30 – 20.00 hodin).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Speciální symbol - piktogram v podobě čtyř čtverců - v pravém spodním rohu obrazovky (322 kB)